Det er Kiwi og deres eier Norgesgruppen som investerer 1,5 millioner på et solcelleanlegg til Kiwibutikken. Anlegget skal årlig produsere 80.000 kilowatt/timen, 1/3 del av det totale energiforbruket til butikken.

Ansvarlig for solcellesatsingen i Kiwi, Vegar Myklebust, sier de fram til 2030 skal bruke 100 millioner årlig på det grønne skiftet.

– Solceller er bare en del av de tiltakene vi skal gjøre. Men de neste årene skal vi årlig legge 50 til 60 panel på butikktakene. Det er ikke alle tak som tåler vekten, og noen butikker ligger i kjøpesenter. Men vi regner med at rundt 60 prosent av de totalt 701 kiwibutikkene skal få solceller, sier han.

Thor Christian Tuv er en pioner i solcelleutviklingen, og han har personlig utviklet platene som legger på Gansås. Foto: Odd Leif Andreassen

I nydelig solskinn jobber Volt Elektro og Fusen med å bygge anlegget. De bruker en uke på arbeidet.

Thor Christian Tuv og Geir Fikke i det oslobaserte selskapet er ikke i tvil.

– Dette er fremtiden. Vi har holdt på i 10 år og var de første. Denne butikken er den første i Nord-Norge, men Norgesgruppen er svært tidlig med i den grønne skiftet. Samtidig legger vi ikke bare på butikktak. Vi håper på at riktig mange tak skal kunne ta i bruk vår teknologi de neste årene, sier de.

Geir Fikke og Thor Cristian Tuv i Fusen sammen med eier av Volt Elektro Hallgren Gundersen. Foto: Odd Leif Andreassen

Det legges 800 kvadratmeter med solcelleplater på butikktaket, og disse skal tåle alt, hevder de engasjerte herremennene opprinnelig fra Finnmark og Trøndelag.

– Det skal utrolig lite lys til før de begynner å produsere strøm. Platene liker ikke sterk varme, så derfor er de perfekt i Nord-Norge. Virkningsgraden er langt bedre i et kjølig nordnorsk klima enn i langt varmere klima i sør, sier de.

Tomas Malakauskis, Geir Fikke og Arturas Berenis jobber med å få skinnene på plass. Foto: Odd Leif Andreassen
Tor Christian Tuv (t.v.), Arturas Berenis, Tomas Malakauskis, Lukas Krane, Geir Fikke, Adrian Gundersen og Hallgren Gundersen legger solceller på Kiwibygget på Gansås. Foto: Odd Leif Andreassen

Solcellene er produsert i Singapore og stativene kommer fra Nederland. Steinen derimot er norsk.

– Selv om utstyret ikke produseres lokalt, er vi opptatt av at lokalt næringsliv skal kunne ta del i satsingen. Derfor har vi inngått et samarbeid med Volt Elektro. De skal både montere, og selge løsningen til andre gårdeiere med egnet tak, sier de.

Mens vi står på Kiwitaket peker de ut flere tak som er godt egnet for denne type energi.

– Det er mye ledig takareal, man trenger ikke krangle med andre om arealet, og man slipper konsesjonsrunder, sier de.

Den lokale partneren er altså Volt Gruppen og Hallgren Gundersen. Han synes det er kult å være med på dette.

– Dette er noe helt nytt for våre ansatte og noe de liker. De er opptatt av bærekraft, og de gleder seg til å gå på jobb for å arbeide med disse anleggene. Denne satsingen er også med på trygge arbeidsplassene i firmaet, sier han.

Damian Fietz og Tobias Brøsholen i Volt Elektro trekker kabler som skal sikre strøm fra solcelleanlegget på taket. Foto: Odd Leif Andreassen

I et teknisk rom jobber elektrikerne Damian Fietz og Tobias Brøsholen med å koble til kabler til anlegget.

– Det er morsommere å gå på jobb. Dette er noe vi aldri har gjort før og som vi synes er veldig spennende, for vi er de første som begynnere med dette i denne regionen, sier de.