Tore Skoglund ble 76 år gammel. Han begraves fra Finnsnes kirke i hjemkommunen Senja.

«Takk for alt du var for oss», står det på bårekransen fra sønnen Per-Carsten Skoglund.

Det er prest Børje Kajander som forretter begravelsen.

TIL MINNE: I dag minnes Tore Skoglund i Finnsnes kirke. Foto: Ronald Johansen
HJERTE: Tore Skoglund etterlater seg kone, barn og flere barnebarn. Foto: Ronald Johansen
PYNTET: Finnsnes kirke er pyntet med blomster i anledning begravelsen til Tore Skoglund. Foto: Ronald Johansen
PREST: Børje Karander forretter begravelsen. Foto: Ronald Johansen

Fredag 19. januar sovnet Tore Skoglund han stille inn. Hans ektefelle gjennom over 50 år, Helfrid, var ved hans side i hans siste øyeblikk.

Kona besøkte Tore Skoglund på Distriksmedisinsk Senter på Finnsnes stort sett hver dag mens han var syk og ikke kunne bo hjemme.

– Et stort, men slitent hjerte orket ikke mer, skrev sønnen Per-Carsten Skoglund på Facebook om farens dødsfall.

Skoglund ble født i 1947 i Finnfjordbotn i tidligere Lenvik kommune i en gammel tyskbrakke, som ble brukt til fødestue den gang.

– Tore vokste opp uten å kjenne sin far, og dette savnet bar han med seg hele livet. Miljøet som han vokste opp i var ikke alltid like fornuftig og forståelsesfull ovenfor en liten gutt som savnet en far, forteller prest Børje Kajander i minneordet.

Skoglund slet i flere år med hjertesykdom. Noe han har vært åpen om i flere intervjuer.

I et VG-intervju i desember fjor fortalte han at 2023 har vært et år preget av sykdom og sykehusinnleggelser.

– Å sitte innesperret i så mange måneder krever både mot og tålmodighet, fortalte han.

Han var åpen om at han ikke lenger drev med langtidsplanlegging.

Foto: Ronald Johansen

NRK-profilen er mest kjent for humorprogrammet «Du skal høre mye», som ble spilt inn på puben Rorbua i Tromsø. Og for hans lange samarbeid med humoristen Arthur Arntzen.

Gjennom 16 år og 250 episoder benket opp mot 700.000 nordmenn seg foran TV-programmet der Skoglund viste fram nordnorsk humor og nordnorske humorister.

– Latteren, som alltid preget Tore Skoglunds liv, har stilnet, skriver hans nære venn gjennom mange tiår og tidligere redaktør Jonny Hansen i et minneord.

FOR KONGEPARET: Dette bildet av Arthur Arntzen og Tore Skoglund ble også tatt da de underholdt under en festforestilling på Svalbard for kongeparet som var på besøk. By: NTB

– Folk kjente han Tore Skoglund – selv om han var rikskjendis – selv om han var en ener på sitt område, så var han ikke stor på det – han var og forble ”en de mange, sier prest Børje Kajander.

I 2018 fikk Tore Skoglund utdelt Kongens fortjenstmedalje for hans lange fartstid i humorens tjeneste.

Selv trakk Skoglund fram den mørke galgenhumoren, som har hjulpet ham gjennom vanskelige stunder.

Kirkeorganist Ivar Jarle Eliassen spiller orgel under seremonien. Det var han som i sin tid skrev nominasjonsbrevet som førte til at Skoglund fikk Kongens fortjenstmedalje.

– Humoren betydde mye for han, og for noen år siden skrev han: «Humoren ble en viktig del av mitt liv. Jeg tok den på ramme alvor. Uten humoren, særlig galgenhumoren, så har jeg for lengst vært et avsluttet kapittel», sier prest Børje Kajander.

Begravelsen holdes 10 år etter at Skoglund selv fulgte sin egen sønn til hans siste hvilested fra Elverhøy kirke i Tromsø.

Sønnen, tidligere iTromsø-redaktør Jørn-Christian Skoglund (41), døde av kreft. Det å følge sitt eget barn til graven, ble Tore Skoglunds store sorg i livet.

– Sorgen slapp vel aldri taket, sier prest Børje Kajander i minneordet

I et intervju med VG i fjor fortalte Skoglund at han da for aller første gang var nær ved å gi opp.

– Det gikk vel en uke, så begynte jeg å tenke: Hva ville Jørn egentlig ha ønsket? Så var det med hodet først ut i galskapen igjen. Står du først på scenen, så er du fanget i det. Det høres tungt ut, men når du først står på en scene, klarer du rent teknisk å gjennomføre det.

Tore Skoglund etterlater kona Helfrid, sin gjenlevende sønn Per-Carsten, to svigerdøtre og fem barnebarn og to bonusbarnebarn.

Etter seremonien i Finnsnes kirke begraves Tore Skoglund i Reindalen kirkegård i gamle Tranøy kommune på Senja.