Tirsdag fikk skoleelevene bytte ut klasserom med teaterscene. Elever som kommer fra andre land får gå i en innføringsklasse, slik at de så raskt som mulig kan lære seg norsk. Akkurat denne dagen fikk de bruke på å snakke sitt eget språk. Målet var å markere den internasjonale morsmålsdagen. Den ble markert med ei egen forestilling på Hålogaland Teater der foreldre og familie fikk være publikum.

– Jeg kom hit til Tromsø på grunn av krigen som pågår i Ukraina, sier Sasha Kovalenko (13), som er en av elevene som deltok i forestillingen.

Han kom til Norge for rundt et år siden og forteller at det var hardt å måtte forlate hjemlandet til fordel for et helt nytt land.

– Det var vanskelig. Det er en ny by, og alt er nytt. Jeg måtte også flytte vekk fra alle vennene mine i Ukraina, sier Kovalenko.

FORLOT VENNER: Sasha Kovalenko måtte forlate vennene hans på grunn av den pågående krigen i Ukraina. Foto: Vithushan Packiyarajah

Annalu Evangelista (15) flyttet fra Brasil til Norge for å være nærmere familien.

– Jeg kom til Norge sammen med min mor, men vi kom for å være sammen med bestefar. Bestefaren min er nordmann, og vi er her for å være nærmere ham, sier hun.

Forskjellige syn på nordmenn

Evangelista opplever at det er en stor kulturforskjell mellom Brasil og Norge.

– Nordmenn er veldig stille sammenlignet med brasilianere. I Brasil snakker menneskene mye mer. Her er det også noen som er veldig snille, og noen ikke fullt så snille, men slik er det vel i hele verden, sier hun.

For ukrainske Kovalenko er det ikke tvil om hva han tenker om nordmenn.

– Her er alle sammen snille. Folk respekterer meg, og jeg respekterer menneskene her. De er snillere her enn i Ukraina, sier han.

NORDMENN ER STILLE: Annalu Evangelista er vant til at det folk er mer pratsom enn i Norge. Foto: Vithushan Packiyarajah

Forestilling for mangfold

Både Annalu Evangelista og ukrainske Sasha Kovalenko sto på scenen tirsdag, sammen med sine klassekamerater. Der fremførte de blant annet dans. Til sammen ble det brukt hele 17 ulike språk.

Da forestillingen ble fremført var det med foreldre og familie på plass i salen.

KULTURARBEIDER: Rebekka Brox Liabø sier det er svært viktig å vise fram de ulike språkene som skoleelevene bruker. Foto: Vithushan Packiyarajah

Kulturarbeider og prosjektleder Rebekka Brox Liabø har organisert forestillingen og sier at de har fått god støtte til prosjektet.

– Vi har vært så heldige at Tromsø kommune har vært med på å støtte dette. Det viser bare hvor viktig inkludering er, sier hun.

Liabø mener en slik forestilling kan bidra til mye positivt.

– I dag får vi opp flere språk på scenen, og dette er ikke bare betydningsfullt for oss, men også for de unge. Det viser at vi har et mangfoldig kulturliv her i Tromsø, sier hun.

SHOW: På bildet ser vi Sasha presentere sitt språk med noen av hans venner, ved siden av. Foto: Vithushan Packiyarajah