Oppdatering: De frivillige hjelpemannskapene på Kvaløya fikk rundt klokken 15.00 beskjed om å returnere, etter at det ble meldt om funn av en person på fastlandet.

– Redningshelikopteret har funnet den skadde mannen, og flyr han nå til UNN. Skadeomfanget er uvisst, skriver politiet på Twitter.

Mannen ble funnet ved Durmålselva i Sollidalen, på nordsiden av Solligården.

– Det var redningshelikopteret som lokaliserte ham, og fikk berget ham opp og flydd han til sykehuset. Skadeomfanget er foreløpig ukjent, sier operasjonsleder Morten Augensen hos politiet.

Han forteller at politiet hadde veldig lite å gå på da de startet søket.

– Han fortalte at han hadde brukket både armer og bein, ogat han hadde brukt flere timer på å klare å ta en telefonsamtale til oss. Basestasjonen som fanget opp telefonen hans lå på Kvaløya, så vi startet søket der, men stasjonen rekker også over til fastlandet. Vi hadde en hypotese at han kunne ligge der også, og der begynte helikopteret å lete, forteller Augensen.

– Alt mannen kunne fortelle var at han så en elv og fjell.

Det er ifølge operasjonslederen avklart at det er samme mann det er snakk om.

Visste ikke hvor han var

En utenlandsk mann ringte politiet like før klokken 12.00 og fortalte at han var hardt skadd og at han lå i terrenget. Han klarte ikke å gjøre rede for seg, og språkproblemer gjorde kommunikasjonen med nødetatene vanskelig.

Operasjonsleder Beate Helberg i politiet forteller at de er usikkert hvor mannen er fra, men hun opplyser at han har benyttet en spansk telefon for å ringe etter hjelp.

– Det som er spesielt her, er at det er språkproblemer der vi har hatt utfordringer med å kommunisere ordentlig med ham, så vi vet ikke hvor han er og han kan ikke helt gjøre rede for hvor han befinner seg. Nettopp av den grunn har vi kalt ut godt med ressurser, inkludert redningshunder og politihunder og andre bakkemannskaper, som vi håper kan lokalisere ham og få hjulpet ham, sa hun til iTromsø like etter at redningsaksjonen startet.

KOORDINERER: Her jobber nødetatene og hjelpemannskapene på stedet med å koordinere søket etter mannen. Foto: Daniel Lilleeng

Klokken 13.09 opplyste Helberg at mannen fremdeles ikke var funnet og at søket pågikk for fullt, med flere helikoptre, bakkemannskaper og hunder.

Har sporet mannens telefon

Ifølge Helberg har politiet aktivert telefonsporing for å forsøke å lokalisere mannen. Sporingen ga dem en posisjon ved Slåttneselva på Kvaløya.

Da iTromsø snakket med henne like etter klokken 12.00 lørdag fortalte hun at hun håpet at de ville finne mannen ved hjelp av sporingen. Klokken 13.00 opplyste hun at Radio Relæ liga bisto med analyse av teledata.

– Vi fant han ikke på den posisjonen vi fikk fra sporingen, så nå søker vi i nærliggende område, sa Helberg.

KOORDINERER: Nede på Slåttnes gård har politiet og hjelpemannskapene satt opp et midlertidig hovedkvarter for søket etter mannen. Her koordinerer de innsatsen. Foto: Daniel Lilleeng

Mannen har fortalt at han har falt og har flere beinbrudd, og at han har ligget i terrenget over tid.

– Ut fra det han gir uttrykk for, høres det ut som han kan være alvorlig skadet. Gitt værforholdene og temperaturene, tar vi høyde for at dette er et tidskritisk oppdrag. Det haster, sa Helberg da redningsaksjonen startet.

Etter telefonsamtalen fra mannen, mistet politiet signalet fra telefonen hans og han svarte ikke lenger da de ringte.

PÅ STEDET: På gårdstunet på Slåttnesgård, ved utløpet til Slåttneselva, har nødetatene og de frivillige opprettet et midlertidig hovedkvarter for søket. Foto: Daniel Lilleeng