Politiet opplyste tidligere på dagen om at to personer var pågrepet i henholdsvis Troms og i Møre og Romsdal og at fire bedrifter var siktet i en omfattende aksjon mot fiskerinæringen.

På pressekonferansen fremgår det at ytterligere én person er pågrepet.

Politiet har drevet ransaking gjennom hele dagen og tatt «en del beslag» på stedet som vil «danne grunnlag for videre etterforskning i saken».

– Det er mistanke om at det er ført uriktige mengder med råstoff i land over tid, og som til sammen utgjør større summer, sier politiadvokat Ronny Jørgensen.

Det er snakk om virksomhet på fartøysiden og landsiden, ifølge politiet.

Bakgrunnen for saken er en anmeldelse som politiet mottok fra Fiskeridirektoratet for et års tid siden.

Dette førte til en omfattende innledende etterforskning som har dannet grunnlaget for dagens aksjon, der mannskaper fra politi, Kystvakt, Økokrim, Fiskeridirektoratet og Skatteetaten var på flere lokasjoner.

– Vi henter nå inn mer informasjon gjennom ransaking på fiskemottak, fartøy og diverse kontorlokaler, samt gjennom avhør av personer. Målet er at vi skal få dannet oss et godt grunnlag for videre etterforskning. Vi kan ikke utelukke at siktelsene blir utvidet til flere bestemmelser eller flere personer, sa politiadvokat Ronny Jørgensen tidligere tirsdag.

– Mistanke om grove brudd

Jørgensen sier nå at de har gjort omfattende beslag.

– Hvilke funn gjorde dere i starten av etterforskningen?

– Vi gjorde funn relatert til landing av fisk og sluttsedler. Det er mistanke om grove brudd på fiskerilovgivningen, noe som anses for å være miljøkriminalitet, sier Jørgensen.

– Hvorfor er det miljøkriminalitet om du feilrapporterer?

– Lovene skal regulere uttaket av marine ressurser. Generelt er det slik at hvis du tar ut mer enn du rapporterer, kan du ta ut mer før du må stoppe.

– Men hvordan selger man da fisken? Mottakene må vel rapportere at de kjøper fisk?

– Derfor har vi etterforskning både mot fartøy og fiskebruk.

– Hvor organisert mener dere at virksomheten er?

– Vi har gjort omfattende beslag som vil ta tid å analysere. Vi har tatt beslag i både papirdokumenter og elektroniske medier, sa Jørgensen og ville ikke utdype hvor store beløp det kan være snakk om, utover at beløpene kan betegnes som betydelige.

Garanterer flere aksjoner i næringen

Skatteetaten er sentral i samarbeidet med politiet.

– Det er store summer i omløp. Skatteetaten er opptatt av at grovt skattesvik skal forfølges i skattesporet, sa underdirektør i Skatteetaten, Trond Båtnes.

– Har dere gjennomført noen større aksjoner?

– Nei, ikke innenfor fiskerinæringen, svarte Båtnes.

– Kommer dere til å gjennomføre flere aksjoner?

– Det kan jeg garantere at vi kommer til å gjøre, sa underdirektøren og bekreftet at han er fornøyd med dagens aksjon.

Han sier Skatteetaten har brukt tid på å bygge opp kompetanse innen sjømatnæringen.

– Dette er vanskelige saker som tar tid. Det har tatt tid å bygge opp kompetanse for å skjønne sjømatnæringen. Det er komplisert å forstå både verdikjeden og hvordan de som er de useriøse driver sitt juks på, sier Båtnes.

– Omsetter for milliarder

Seniorrådgiver Anne Tove Sivertsen i Fiskeridirektoratet sa tirsdag at på generelt grunnlag så rammer fiskekriminalitet fellesskapet og verdiskapningen i kystsamfunnene.

– Dette er en bransje som omsetter for mange milliarder kroner, og hvor det tidligere er avdekket regelverksbrudd. Det er derfor svært viktig at Skatteetaten og andre kontrollmyndigheter er tett på for å avdekke lovbrudd og sikre like konkurransevilkår, sa skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.

– Som en del av Økokrims arbeide med å forebygge og bekjempe kriminalitet i fiskerinæringen, bistår vi Troms politidistrikt under aksjonen, sa politiinspektør Roger Broen som leder av Bistandskoordinerende enhet i Økokrim til E24.