Nesten 10.000 tromsøværinger har minst én gang det siste året vært ute av stand til å betale en eller flere regninger for husleie, boliglån, strøm eller kommunale avgifter.

– Dette er krise, sier Maika Soleng, leder i Fagforbundet Tromsø, til iTromsø.

Tallene kommer fra en fersk undersøkelse som analyseselskapet InFact har utført for iTromsø: 15,3 prosent av den voksne befolkningen i Tromsø har problemer med å betjene boutgifter.

Soleng og hennes samboer eier selv et hus i Tromsø. Deres boliglån har blitt en tredjedel dyrere i takt med at renten har økt.

– Det har økt med nesten 10.000 kroner i måneden siden vi kjøpte huset i fjor sommer. Det er drastisk, sier hun og fortsetter:

– Jeg er heldig som har en samboer, men mange er enslige og sliter nå med å betale boutgifter. Jeg har hørt om enslige som må leie ut soverommet i boligen sin for å klare å betale boliglånet.

BEKYMRET: Maika Soleng, leder i Fagforbundet Tromsø, reagerer sterkt på tallene fra iTromsøs undersøkelse.– Jeg blir bekymret for om folk har råd å beholde husene sine, sier hun. Foto: Ronald Johansen

– Åpenbart svært høyt

15,3 prosent svarer til at litt mer enn én av syv personer du ser på gata sliter med å betale husleie, boliglån og andre boutgifter.

– Det er åpenbart svært høyt at 15,3 prosent har problemer med å betale boutgifter, sier Espen Sirnes som er samfunnsøkonom og førsteamanuensis ved Handelshøgskolen på UiT.

Har du opplevd ikke å kunne betale dine regninger til bolig? Kontakt iTromsøs journalist på louise.andersen@itromso.no eller tlf. 453 55 542.

SSB gjorde i 2022 en undersøkelse som viste at det samme tallet for hele Norge var 4,2 prosent. I Troms og Finnmark – som var fylket som slet mest – var det 6,5 prosent. I nabofylket Nordland var det 1,8 prosent.

– Tall som dette bør bekymre bankene. Banker har typisk en egenkapitalbuffer på mellom 10 og 15 prosent, så om 15 prosent av kundene ikke klarer å betale, vil de ha et stort problem, sier Sirnes.

Sammenligner med finanskrisen

Samfunnsøkonomen understreker at dette bare er tall for Tromsø, og at det ikke har vært gjort en nasjonal undersøkelse siden våren 2022.

– Vi vet derfor ikke om dette er problemer som Tromsø deler med andre byer, eller om tromsøfolk har spesielt store problemer med å betale. Men med landets høyeste eiendomspriser utenom Oslo-området er det sannsynligvis en kombinasjon, sier han.

Siden starten av 2022 har Norges Bank økt styringsrenten fra 0,5 prosent til 4 prosent. Boligrenten har i flere banker passert 6 prosent, viser en oversikt fra Dagens Næringsliv.

I samme periode har prisene på alminnelige varer økt 11,1 prosent, ifølge konsumprisindeksen.

– Det er ikke overraskende at husholdningene sliter når de blir truffet av både høye priser og høye renter samtidig, men at 15 prosent sliter er overraskende og urovekkende, sier Sirnes til iTromsø.

Hvis bildet som tegner seg i Tromsø også gjelder for resten av Norge, kan det ifølge ham være et varsel om at renten har blitt satt opp for mye.

– Det tar noe tid fra folk begynner å få problemer med å betale til det smeller for bankene og boligmarkedet, så om tallene nasjonalt ligner på dette, kan det tyde på at Norges Bank har strekt strikken for langt, sier han.

– Situasjonen vil i så fall ikke være ulik finanskrisen i 2007-2008, da de fleste er enige om at sentralbankene satte opp renten for mye og for hurtig. Resultatet var et internasjonalt skred av bankkonkurser med kollaps i bolig- og obligasjonsmarkedet, som myndighetene bare så vidt klarte å håndtere.

Kan bli vanskelig for mange

Mari Lande With er seniorrådgiver i SSB og jobber blant annet med sentralbyråets levekårsundersøkelser. Hun reagerer på at iTromsøs undersøkelse viser så mye høyere tall i Tromsø enn i resten av landet.

– Det er unormalt høye tall, sier hun.

Hun mistenker at de store forskjellene mellom Tromsø og landet som helhet kan ha flere forklaringer:

  • Tromsøs befolkningssammensetning er annerledes enn i Norge som helhet, og det er for eksempel en høy andel unge som ofte har mindre inntekter.

  • Mye i samfunnet har blitt dyrere fra 2022 til 2023.

Hun sier også at man må være forsiktig med sammenligne tallene fra iTromsøs undersøkelse med tallene fra SSB. Selv om iTromsø og InFact har forsøkt å etterligne metoden SSB har brukt for å innsamle data, kan det være forskjeller i metodene.

– Det er mye som har blitt dyrere det siste året, og rentene har økt, sier hun.

– Hva er konsekvensen for de personene som har problemer med å betjene boutgifter?

Hun understreker at det ikke har blitt gjort direkte målinger på det, men svarer:

– Hvis man har dårlig råd i utgangspunktet, og alt i samfunnet blir dyrere, så kan det bli veldig vanskelig for mange.

– Tromsø er en dyr by å bo i

At så mange har misset en boligrelatert regning som husleie eller strøm i Tromsø det siste året, bekymrer Maika Soleng fra Fagforbundet.

– Jeg blir bekymret for om folk har råd å beholde husene sine. Prisene på mat, bensin og kommunale utgifter fortsetter å øke. Det blir en negativ nedadgående spiral, sier hun.

Hun representerer Nord-Norges største lokale fagforening. I Tromsø har Fagforbundet 4.200 medlemmer.

– Våre medlemmer er fagarbeidere og assistenter. Det er de som har lavest lønn og de som sliter mest når renten øker. Jeg blir svært bekymret for folks økonomi, særlig fordi renten skal økes enda mer i høst, sier hun.

Hun mener politikerne i Tromsø må redusere utgifter til barnehage og SFO, øke satsene til å dekke barns fritidsaktiviteter og gi gratis buss til alle under 16 år.

– Men det hjelper ikke barnefamiliene som er avhengige av bil. Folk med lav inntekt må få betale mindre i bompenger, sier hun og fortsetter:

– Tromsø er en dyr by å bo i. Et brød koster 50 kroner. Det er allerede 1.300 familier i Tromsø som lever under fattigdomsgrensen, og dette er krise for de som har minst.

TIPS OSS! Ring 776 40 600 eller skriv til tips@itromso.no.