Å tenke positivt har lenge vært omtalt som nøkkelen til suksess, og en rekke selvhjelpsbøker har hevdet å kunne gi deg de riktige verktøyene til å kunne tenke positivt rundt enhver situasjon. BBC forteller denne uken om Michael Stausholm, som trodde at et positivt blikk på fremtiden gjorde det enklere for ham å oppnå suksess med firmaet sitt.

Realistisk

– Positiv tenkning er noe som ligger i DNAet til de fleste entreprenører. Hvis du ikke tenker positivt, kan du aldri starte opp en bedrift, sa Stausholm da han startet opp sitt eget selskap.

Da det likevel ikke gikk spesielt bra med firmaet, oppdaget han at det ikke bare er positivt å tenke positivt.

– Å bare være positiv og «happy go lucky» kommer ikke til å fungere. Man må være realistisk, sier han til BBC.

Blir late

Gabriele Oettingen, professor i psykologi ved New York University har oppdaget at positiv tenkning ikke nødvendigvis er positivt for deg. Oettingen har skrevet boken «Rethinking Positive Thinking, og da hun begynte å forske på positiv tenkning oppdaget hun at energien til folk som tenker positive tanker og fantaserer om en lys fremtid, synker. De blir rett og slett for late til å realisere det de drømmer om.

– Problemet er at folk ikke bruker energien sin til å oppfylle ønskene sine. De fantaserer om det, og føler da at de allerede har oppnådd det de ønsker seg, og kan slappe av, sier hun til BBC.