innerst inne tror 51-åringen at klubbens medlemmer følger valgkomiteens innstilling når stemmene skal avgis. Samtidig vet han at både trenere og styrer sitter løst i fotballverden.

En hobby

Stig Bjørklund rykker opp fra nestlederposisjonen som han har hatt under Helge Kræmer. Nå er han klar for nye utfordringer og – som han selv sier – en utvidet og krevende hobby.

– Jeg har levd med fotballen siden barndommen. Og så har jeg fire barn som alle har vært gjennom TIL-systemet. Selv har jeg fungert som trener og har hatt et nært forhold til «Gutan» og klubben.

En god start

Som advokat jobber Stig Bjørklund mye med styrer, aksjeselskap og organisasjonskultur generelt. Derfor vet han hva han går til.

– Jeg har som mål å få en god start på veien fram til klubben feirer sitt 100-årsjubileum i 2020.

– Så du tror du sitter så lenge?– Kontinuitet fram til da må være målsettingen. Men i disse kretser vet jeg at det ikke bare er trenere som må gå i rekordfart. Også styrer blir utsatt for det samme. Jeg har ikke fått noen garantier. Her blir det snakk om å levere.

Naturlig opprykk

Stig Bjørklund betegner sin kommende rolle som et naturlig opprykk.

– Vi har hele tiden visst at Helge Kræmer ikke hadde tenkt å sitte lenge. Derfor lå det i kortene at jeg skulle overta.

– Hva om det kommer et benkeforslag?– Som advokat vet jeg at alt kan skje. Derfor blir jeg aldri overrasket. Når det er sagt, har verken jeg eller andre hørt at noe er på gang.

Avvente intervjuet

Med akkurat dette scenariet i tankene, ønsket Stig Bjørklund å utsette dette intervjuet til neste lørdag. Men det kunne ikke undertegnede godkjenne.

«Jeg var god ...

På spørsmål om hvordan han selv var som fotballspiller, kommer det kjapt:

– Jeg var god! Og det er det vel ingen som kan tilbakevise.

Hjemme i Narvik spilte jeg både for Hardhaus og Mjølner. Jeg fikk sågar en kamp på A-laget før jeg ble innkalt i militæret.

Etter endt tjeneste havnet unge Bjørklund i 4. divisjonen – noe han ikke følte seg helt komfortabel med.

–Derfor la jeg opp. Og du kan si det slik at det skjedde på topp. For tross alt spilte jeg min siste kamp som A-lagsspiller.

Kom til Tromsø

Den kommende TIL-lederen kom til byen i 1981. Etter å ha tatt de to første avdelingene av jusstudiet i Bergen, fortsatte han i faget i Breivika. Der ble han historisk ettersom han inngikk i det første kullet som fullførte studiet.

– Apropos! Nå ønsker universitetsledelsen å legge ned juss som eget fakultet. Kommentar?– Det er synd. Det er viktig at vi opprettholder dagens ordning – fordi det er viktig for selve studiet. I konkurranse med andre fakultet, vil Tromsø tape i kampen om både personell og studenter. Og dersom det er slik jeg har forstått – at universitetsledelsen ønsker å spare penger – er det feil måte å tenke økonomi på. Å ha et fakultet, har noe med statusen til faget å gjøre, understreker Bjørklund.

Lang karriere

Etter jusstudiet startet han sin yrkeskarriere på det lokale ligningskontoret i 1990. Fire år senere ble han en del av advokatfellesskapet i Centrum hvor størrelser som Dagfinn Strønstad og avdøde Ole Gjerdrum var. Fra 1997 ble han en del av KPMG – først som advokat og fra 2007 som partner.

– Hva er forskjellen på de to rollene?– Som advokat operere jeg på et saksnivå. Som partner skal jeg være forretningsutvikler, drive salg og ha kundeansvar. Men jeg forsøker også å praktisere juss – noe jeg mener er viktig.

Et steinkast unna

I dag bor Stig Bjørklund et steinkast unna Alfheim stadion. Derfor er veien til klubben kort.

– For 3–4 år siden var det å være styreleder mye jobb – noe som gjorde at tilstedeværelsen på Alfheim ble deretter.

– Nå har klubben en dyktig administrerende direktør og en administrasjon som har snudd skuta. Personlig tror jeg TIL har vært i bunnen og at det nå skal gå andre veien – oppover. Både sportslig og økonomisk. Det vil skje uten at jeg trenger å gå så mye i korridorene.

Splitte klubben

– Sterke krefter i klubben ønsker å skille ut breddeidretten?– Det er noe ikke bare vi sliter med. Med ressurssterke foreldre på sidelinjen, blir det snakk om for lite spilletid, for dårlig kapasitet og så videre. Men dette er noe ledelsen tar seriøst og ønsker å se nærmere på.

– Noe du ønsker skulle vært gjort annerledes?– Ja! Måten sparkingen av Steinar Nilsen som trener ble gjort på, var ikke slik jeg ville håndtert saken. Skulle noe lignende skje i min tid, skal prosessen bli god, ryddig og gjennomsiktig. Da skal både jeg som advokat og styreleder på banen.

Holder seg i form

– Hvem er du sånn helt privat?– Jeg liker å omgås venner og setter alt inn på å holde meg i form. Da er Marcialonga årets store mål. 70 kilometer gjennom italiensk natur med kolleger og venner i sporet gjør godt.

– Så liker jeg å gå på fjellet i sommerhalvåret.

– Bøker, musikk og mat blir det også tid til. På hjemmefronten sverger jeg til indiske retter – noe jeg har gjort siden tidlig på 90-tallet.

– Og så er jeg en del av en vennegjeng som møtes fra tid til annen for å lage og spise god mat – med gode viner til, sier Stig Bjørklund.

Espen Olafsen, bestevenn: – Vi har vært venner siden barndommen. Som kaptein på hvert vårt lag hjemme på Ankenes, var vi konkurrenter. Men etter det har vi holdt sammen i tykt og tynt. Derfor kan jeg si at TIL får en meget dyktig leder som vil levere på de fleste områder. Stig er en fyr som tåler en trøkk. Vi har opplevd gleder og sorger sammen. Kort sagt: Stig er en person jeg ville overlatt mine barn til om noe skulle skje. Foto: ROBIN TOWNSEND
Gunnar Alskog, sjef og leder for KPMG i nord: – Stig er en erfaren og dyktig advokat. Han er ikke en person som skaper konflikter, men er mer som konfliktdempende å regne. Han er etterrettelig og leverer når han skal. Og så er det en kjensgjerning at han har fått mer overskudd etter at barna ble større og mer selvstendige. Det har gitt ham mer kapasitet – både i jobben og til å gjøre andre ting. Sånn sett får TIL en fantastisk leder. Foto: Stian Blindheim
Per Aronsen, styreleder i TIL Holding og TIL Fotball: – Han er trivelig og kunnskapsrik. Stig har lenger fartstid i klubben enn meg og har vært en stor og viktig bidragsyter i mine (TIL)-selskap. Vi omgås også privat og trener sammen på ski. Og som kjent har klubben hatt en del krevende saker å håndtere de siste årene. Da har det vært behov for hans kompetanse. Stig har – som jurist – gjort en kjempejobb. Han er og vil være en betydelig ressurs for både TIL og meg. Foto: Tom Benjaminsen