TØNSVIKA: Til høsten åpner trolig Norges største hundesportsenter ved den gamle betongfabrikken i Tønsvika, der det de siste årene har vært skraphandler.

Det blir ikke problemfritt, tror Ann-Tove Moe Carstens som har drevet sauegård rett ved siden av i 35 år, men til høsten legger ned sauegårdsbruket.

– Vi la inn noen merknader da nabovarslet kom. Vi eier et stykke nedenfor der ved elva og mener området burde vært fredet og ikke brukes til lufting og trening av hunder, siden det er våtmarksområde. Jeg har pratet med hun hyggelige jenta som skal åpne (Sigrid Marie Evensen red.anm.) og det er flott at det ryddes opp der og flott at det kommer selvstendig næringsdrivende hit, sier Moe Carstens.

Les også: Legger ned sauedriften etter 35 år

– Burde vært fredet

Men det er et stort «men».

– Det er så mye sjøfugl der nede, så det er synd at ingen tar ansvar og freder området. Det vil bli risiko ved at et hundesenter kommer for det skjer jo at hunder kommer seg løs. For et par år siden kom to huskyer seg løs og drepte 11 sauer, så det er risikosport. Hunder er hunder uansett. Store, tunge hunder er veldig populært for tiden, sier hun.

Hun er også betenkt over størrelsen på senteret.

– Vi vet jo ikke hvor høyt det blir. Jeg mener det burde være en lov om at ingen bygg i Tromsø skal bygges mer enn tre etasjer i strandsonen, men akkurat det vet jeg ikke noe om, sier hun.

Det kan Sigrid Marie Evensen, som skal åpne hundesportssenteret fortelle.

– Det blir åtte meter høyt, sier hun.

Les også: Opplever at hunder jager og river opp sauene hans (pluss-sak)

– Forstår bekymringen

Sigrid Marie Evensen sier hun er fullstendig klar over utfordringene ved å etablere et hundesportssenter i nærhet til sau- og gårdsbruk.

– Det er noe vi har tenkt mye på. Jeg er selv vokst opp på gård, så jeg forstår den bekymringen. Målet er å skape en plass der hunder kan utfolde seg på en sikker og bra måte. Det skal være et innendørs senter med trening og lydighetstrening med basseng i all hovedsak. På tomta utenfor vil det være et område der hundene kan slippe seg løs, men det skal være trygt og inngjerdet, sier Evensen.

Hun mener nettopp og også oppdra hundeeiere er viktig.

– Det hviler et stort ansvar på det å være hundeeier. Det er noe vi skal jobbe for. Hund er jo et slags rovdyr som vi bruker som kjæledyr og nettopp hensyn og respekt for beitedyr, er ekstremt viktig, sier Evensen.

Båndtvangen i Tromsø er også noe hun ønsker å ta opp.

Les også: Her gjennomfører Birk (5) kurset som kan forhindre dyretragedier (pluss-sak)

– En ting som har overrasket meg med folk som får hund, er at de ikke er klar over båndtvangen. I all hovedsak er det båndtvang i bebygde strøk fra 1. april til 20. august og utvidet båndtvang i friområder som Telegrafbukta, folkeparken og Charlottenlund. Informasjonen om båndtvang er det ofte usikkerhet om, men det står på lovdata sine hjemmesider, sier Evensen.

Ved Tønsvika mener hun hundeeiere må være ekstra observant.

– Det går fortsatt sauer etter båndtvangen er opphevet, både i september og oktober, så hundeeiere må være bevist på sitt ansvar om ikke å slippe løs all slags hunder fritt, selv når datoen er bikket, av hensyn til andre dyr. Beitedyr har også rettigheter, sier Evensen.