Mortensnes: På oppdrag fra regjeringen skal kommunene i år - 70 år etter andre verdenskrigs slutt - overrekke en minnemedalje med påskriften «Takk for din innsats 1939-1945» til de som gjorde en viktig innsats under krigen - både militære og sivile.

Onsdag ble den første av denne typen medaljer utdelt i Tromsø - nærmere bestemt på Mortensnes sykehjem.

Arne Berg Eriksen (101) fikk tildelt medaljen for sin motstandsvirksomhet under krigen.

Både familie og venner hadde møtt opp til markeringen, og på sykehjemmet var det dekket opp langbord med både flagg og marispankake til ære for hovedpersonen.

– Det er en ære å få utdele den første medaljen, sa ordfører Jens Johan Hjort under overrekkelsen.

Les også: Sliter med å finne krigsveteraner.

Gjemte våpen

Eriksen handlet under krigen snarrådig da bortgjemte våpen, som var gravd ned i potetåkeren, holdt på å bli oppdaget av tyskerne. De grov i potetåkeren for å bygge «shelters». Det var på denne tiden dødsstraff for å oppbevare våpen, og Eriksen klarte ved bruk av kløkt å overtale tyskerne til at det ville være bedre å grave et annet sted.

– Jeg tenker på den risikoen du løp, både ved å gjemme våpnene, men også når du fikk tyskerne unna, påpekte Hjort i sin tale til Eriksen.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å få dele ut denne medaljen, og æren er absolutt på min side. Å få møte helter som har gjort en innsats er et privilegium, sa Hjort etter overrekkelsen.

Les også: Feirer veteraner og frigjøringen.

Dyrebar fred

Eriksen skulle 17.mai i år opprinnelig holde tale på Rambergan, men ble forhindret på grunn av sykdom. 17.mai-komiteens Jack Arne Giævar formidlet i stedet 101-åringens ord, der han blant annet snakket om hvor dyrebar frihet er.

– Mange har bidratt til at vi i dag lever i et fritt land. Eriksen sier selv at motstandsarbeidet var noe de «pjusket litt med». Det er en utrolig måte å karakterisere motstandsarbeid på. Men det ligger litt i hans karakter å ikke ville gjøre noe stor nummer ut av det, sier Hjort.

Les også: - 17.mai er fortsatt en gledens dag.

– Dypt rørt

Eriksen selv takket for den store oppmerksomheten, og fortalte at han var dypt rørt.

– Det var festlig å få medaljen, ikke for at jeg mener at det er grunn til å gjøre noe stort ut av det, sier han.

– Men etterpå så ser jeg jo at det var utrolig at jeg fikk pratet tyskerne bort fra potetåkeren. En rekke mennesker kunne mistet livet dersom de hadde funnet våpnene.

Han synes det er hyggelig at Hjort tok seg tid til overrekkelsen.

– Jeg har alltid satt ordføreren høyt, og synes det er særdeles koselig at han ofrer tid og oppmerksomhet på denne saken, sier han.

– Disse medaljene kan stå som tegn på hvordan folk kan klare å løse problemer.

- RØRT: Arne Berg Eriksen ble rørt av oppmerksomheten, og satte stor pris på alle som kom til markeringen.