Det opplyser konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes. Personlig var han spent på hvordan publikum ville reagere på våpenbruken blant tjenestefolkene. Men så langt har det ikke kommet noen henvendelser til politiledelsen.

Gikk i bresjen

Da spørsmålet om bevæpning i sin tid kom på agendaen, gikk den lokale foreningen i bresjen for en slik ordning. Senere bestemte justisministeren at det var nødvendig med våpen i tjenesten – noe som skyldes det generelle trusselbildet. Underveis er ordningen forlenget.

Forholdt oss lojalt

– Vi har forholdt oss lojalt til det som er bestemt. Lokalt har det ikke vært noen uheldige episoder – verken vådeskudd eller forsøk på å frarøve våpenet fra tjenestefolkene. Det har skjedd i andre distrikt, sier Sparboe Lysnes.

Politimesteren understreker at mannskapene går med skarpladde pistoler i tjenesten. Det skyldes at treningen i alle år har dreid seg om å trykke av. En ordning hvor det er nødvendig å ta ladegrep, har aldri vært praktisert.

3.000 tjenestefolk

– Med tanke på at det daglig er 3.000 politifolk i tjeneste over hele landet, har det vært få uheldige episoder. Det tar jeg som et klart tegn på at mannskapene er godt trent i våpenbruk.

Kun i ett tilfelle har politiet fått kritikk for bruk av pistol offentlig. Det var under en vitneforklaring i tingretten tidligere i år.

Tok affære

– Vi ønsker ikke å provosere – spesielt ikke i domstolene. Reaksjonen førte til at vi innførte en ordning som gjør at politifolk som skal vitne i saker ikke er bevæpnet. Mannskaper som derimot inngår i vakthold, bærer våpen, understreker Einar Sparboe Lysnes.