– Det blir litt vel spesielt bare å minnes tyskerne på «Tirpitz» med et stillerom og navnetavle. Det finnes allerede et minnesmerke på Håkøya for de etterlatte, sier Pederssen.

Ikke bare for «Tirpitz»

Det er utspillet fra en gruppe krigshistorie-interesserte han reagerer på, som iTromsø skrev om onsdag. De ønsker seg et stillerom i den nye passasjerterminalen på Prostneset, med sitteplasser, rolig musikk og navnetavle over alle som omkom da «Tirpitz» ble senket 12. november 1944 ved Håkøya.

BOMBES: Her bombes slagskipet «Tirpitz» ved Håkøya 12. november 1944.

Gunnar Pedersen mener et mer universelt rom for ettertanke kunne vært på sin plass, og viser til at krigshistorien i nord var full av tragedier, med tusenvis av ofre på begge sider.

– Jeg er ikke imot å minnes noe som jeg håper aldri vil gjenta seg. Dersom man skal minnes de 971 «Tirpitz»-ofrene, er det mange andre som også burde vært minnet av dem som falt i Nord-Norge under krigen.

Stort britisk tap

Pedersen har skrevet hovedoppgave om krigen i Nord-Norge, og kjenner godt til mange krigstragedier, både til lands og til vanns.

Han viser blant annet til da de allierte trakk seg ut av Nord-Norge og senkingen av det britiske hangarskipet «Glorious» 8. juni 1940. Skipet ble oppdaget underveis fra Narvik og kom i kamp med de tyske slagkrysserne «Scharnhorst» og «Gneisenau», som senket «Glorious» og eskorten, jagerne «Acasta» og «Ardent», med store tap av britiske mannskap.

– Det skjedde ikke så langt fra der «Devonshire» var. Vel 1.500 briter ble drept av tyskerne.

Mange nasjonaliteter

Pedersen viser også til alle som falt i kampene ved Narvik, både nordmenn, briter, polakker og franskmenn.

– Så vidt jeg vet omkom 877 norske soldater under felttoget i Norge 1940. I stedet for et minnerom for bare tyske «Tirpitz»-ofre, vil jeg heller ha et rom som minnes de som omkom under krigen uansett side, for å vise hva krig er og at det ikke bør skje på nytt.

På russisk side var det også mange som måtte bøte med livet, ifølge Pedersen mistet 10.000 soldater livet da de gikk inn i Finnmark.

MINNESMERKE: Dette minnesmerket står på Håkøya. Det mener Gunnar Pedersen fungerer godt nok som et minnested for etterlatte. Foto: Jonny Hansen Foto: Jonny Hansen