Høyre fikk statsministeren og hele kongeriket, Frp øyner en historisk regjeringsplass, SV gikk klar av sperregrensen, Ap ble Norges største parti, KrF gjorde det bedre enn siste valg og Miljøpartiet De Grønne fikk tingplass.

Alle er tilsynelatende vinnere, men slik er det jo ikke ifølge valgforsker Tord Willumsen ved UiT:

– Det er litt artig at nesten alle partier utroper seg selv til valgets vinnere. Men faktum er jo at det er mange som har gjort tilnærmet katastrofevalg, sier Willumsen.

Han drar fram SV som et godt eksempel.

– SV har gjort sitt dårligste valg noensinne, men jubler likevel. De hadde nemlig fryktet noe enda verre, nemlig å havne under sperregrensen. KrF omtalte sist valg som en katastrofe. Da fikk de 5,5 prosent. Nå fikk de 5,6 og det er en suksess. Miljøpartiet De Grønne kom inn på tinget med én representant og må være fornøyd med det. Men de var aldri i nærheten av å nå sperregrensen. Og Høyre har jo egentlig tapt valgkampen, selv om de vant valget, sier Willumsen.

Behagelig flertall

Han tror en firepartiregjering er sannsynlig nå. Det er hva Erna Solberg vil ha og flertallet de da vil få i Stortinget er det historisk schwung over, med 96 mot 72 mandater.

– Ja, da vil de få et særdeles behagelig flertall bak seg. Da må tilbake til Gerhardsen-perioden for å finne et like klart flertall, sier Willumsen.

Riktig så behagelig blir det ikke hvis enten Venstre eller KrF velger å stå utenfor regjeringen og kun være et støtteparti i Stortinget. Willumsen ser ikke bort ifra at det kan skje.

– Det er sterke krefter innad i KrF som heller vil sitte i Stortinget og få gjennomslag for sakene sine som et støtteparti, istedenfor å sitte og svelge kameler i en regjering sammen med Frp. Det siste er det mange som mener er en veldig dårlig idé, sier Willumsen.

Og heller ikke Frp er udelt positiv til at Høyre vil ha med seg begge sentrumspartiene.

– Det er nok krefter i Frp som mener regjeringen klarer seg uten mellompartiene og at de bare vil forkludre politikken til den borgerlige regjeringen. Men Erna har lyst på firepartiregjering og det har mye å si, sier Willumsen.