- I dag fremmer altså byrådet en avtale som går rett imot det Høyre, Frp og Venstre gikk til valg på, og vant valgkampen på. Dette er det ultimate svik mot velgerne som støttet oss. Vi føler oss dolket i ryggen av Høyre. Svik er et ord som blir for svakt i denne sammenhengen. Jeg har rett og slett ingen respekt for Høyre lenger.

Det sa Jan Blomseth fra Fremskrittspartiet, da han tok ordet under kommunestyremøtet i ettermiddag. Han var klinkende klart på at han ikke ønsket en samarbeidsavtale mellom Sametinget og Tromsø kommune velkommen.

LES OGSÅ: Frp vil kaste sitt eget byråd

- En meget god avtale

Brage Larsen Sollund fra Arbeiderpartiet var imidlertid helt uenig i debatten om sameavtalen.

- Det er bra at Høyre endelig kommer etter og mener det vi har stått for lenge, påpekte Sollund, som fikk støtte fra partifelle Kristin Røymo.

- Dette er en meget god avtale. Vi løfter med dette blikket og tar ansvar for en debatt som kom helt ut av proposjoner under valgkampen.

At saken overhodet ble debattert i dagens kommunestyre, var imidlertid ingen selvfølge. Flere av politikerne fremmet nemlig et utsettelsesforslag. Blant disse var Venstres Marie Fangel.

- Jeg ønsker en presisering av flere punkter i avtalen, og ønsker derfor en utsettelse i denne saken. Det samme mente blant annet Eduardo da Silva.

- Nærmer seg en parodi

Kristin Røymo i Arbeiderpartiet var imidlertid klinkende klar på at saken ikke kunne utsettes flere ganger.

- Skal vi utsette saken på nytt, nærmer dette seg en parodi. Det er ingenting i saken som tilsier at saken skal utsettes nok en gang, påpekte hun.

- Jeg skjønner egentlig ikke utsettingsforslaget til Venstre. Denne saken er diskutert opp og ned i mente, sa Brynmor Evans.

LES OGSÅ: Ingen uforutsette kostnader

Ingen utsettelse

Også ordfører Jens Johan Hjort valgte å ta ordet i debatten om en eventuell utsettelse.

- Jeg mener denne saken er utredet mer enn godt nok, og at vi har fått krystallklare svar på de punktene vi mente ikke var godt nok svart for sist.

Etter en avstemming i salen, ble det klart at flertallet av kommunestyrerepresentantene ønsket at saken ikke skulle utsettes.

Debatten som sameavtalen tok så mye tid på kommunestyret, at politikerne ikke ble ferdig med saken i kveld. Debatten vil derfor fortsette onsdag, og en avgjørelse vil ikke komme før da.