Det er under to uker siden noen satte fyr på hjelpesenteret til Dyrebeskyttelsen på toppen av Langnesbakken. 13 katter omkom i brannen, og saken etterforskes fortsatt av politiet.

De frivillige har hatt det tungt i etterkant, men fikk fredag gladmeldingen fra kommunen om at de kunne flytte inn midlertidig i de nedlagte lokalene til Håpet barnehage. I helgen har det vært full aktivitet på huset, og tirsdag flyttet de første kattene inn.

– Vi har vanligvis ikke kattunger her, men vi fikk inn en villkatt som vi ikke visste var gravid som plutselig fødte i forrige uke og så fikk vi inn en til kattemor med fem unger som ikke var ønsket lenger. Kattunger er god «hjertemedisin» for oss frivillige, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug.

– Bekymret

Den nedlagte barnehagen på Håpet har brannvarsling, men likevel er det et stressmoment for de frivillige at den skyldige bak brannen ennå ikke er tatt.

– Vi vet jo ikke motivet for å tenne på vårt tidligere lokale, om det er noen ute etter oss og dyrene, så det er klart vi er bekymret, sier Trine Bekkmo, som bor like ved deres tidligere lokaler.

– Jeg klarer ikke se bort på branntomta i det hele tatt. Jeg klarer heller ikke se på bilder av kattene som var der.

Godt plass

Barnehagen får de ta i bruk fram til august 2018. Allerede før brannen hadde Dyrebeskyttelsen fått lov til å bygge et nytt hjelpesenter ved Prestvannet, men byggesøknaden til huset er ikke ferdigbehandlet. Etter de første dagene i barnehagen, håper de allerede at de kanskje kan bli lenger. Så langt har alle kattene som omkom fått sine egne rom kalt opp etter seg, og teamet er klar for å adoptere ut katter.

– Vi har mer plass her enn vi egentlig har behov for, men fasilitetene er fantastiske. Vi har nå et eget soverom, om noen av de frivillige ønsker å være på døgnbemanning, kontor, møterom og egen vaskemaskin. Det har vi ikke hatt tidligere. Lørdag 28. oktober skal vi invitere til åpen dag her, sånn at alle som vil kan se hvor fint vi har fått det, forteller Foshaug, og legger til:

– Vi har ikke hatt noe økt pågang for adopsjon, men det kan være fordi folk tenker at vi ikke fokuserer på det akkurat nå. Vi har mange katter som trenger gode, trygge hjem så vi oppfordrer folk som er interessert til å ta kontakt.

Stort engasjement

Etter brannen anslår Foshaug at de har fått inn rundt 900.000 kroner fra privatpersoner, foreninger og andre lokallag i Dyrebeskyttelsen. De har i tillegg fått sponset pallevis med mat og sand til kattene, og leker og utstyr fra en rekke leverandører. Privatpersoner har også donert møbler, hvitevarer og nesten alt de trenger til deres nye lokaler over helgen.

– Vi må bare få rettet en stor takk til alle som har hjulpet oss. Jeg satt i går og leste meldingene som er skrevet inn når folk har donert penger, og det er utrolig rørende.