Den nordnorske Høyre-nestoren Rolleiv Lind i Tromsø mener at et poeng står sentralt når det kommer til Erna Solbergs fremtid etter avsløringene om mannens aksjekjøp:

– Det er at det er forskjell på skyld og ansvar.

Lind er tidligere banksjef og medlem av Skatteklagenemnda, og har i en årrekke vært blant Høyres fremste tillitsvalgte i Tromsø.

Han utdyper:

– Det er som kapteinen på et skip. Selv om det er noen andre på båten som gjør en feil, er det han som må stå ansvarlig, uansett. Slik er det også i denne saken. Selv om Erna ikke har skyld, så har hun som leder ansvaret, sier Lind til VG.

STEMTE HJEMME: Erna Solberg og Sindre Finnes fotografert ved deres faste stemmelokale på Skjold skole i Bergen på valgdagen mandag 11. september. Rundt Erna: Stabssjef Jenny Clemet von Tetzschner, pressesjef Cato Husabø Fossen og rådgiver Therese Eia Lerøen. Foto: Tuva Åserud / NTB

VG møter han på kaia i Tromsø, hvor han nettopp har fått gjenvalg til kommunestyret.

– Man trenger ikke være skyldig, men man har et ansvar, og der er saken nå. Hun har et betydelig ansvar. I verste fall må man ta konsekvens av ansvaret, selv om man ikke har skylden.

Lind er samtidig opptatt av å få all informasjon på bordet, og mener det per i dag er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

– Erna Solberg har hundre prosent tillit fram til hun ikke har det. Sånn fungerer politikken. Man kan ikke sitte, dersom man har 50 eller 60 prosent tillit. Men det er det kun tre instanser som kan vurdere dette: Høyres landsmøte, Høyres landsstyre og Erna Solberg selv.

Lind legger til:

– Og per nå har jeg hundre prosent tillit til Erna Solberg, sier han.

Les også: Her er spørsmålene Solberg ikke svarer på

– En statsminister må ta ansvar

På Sunnmøre – der Høyre stort sett gjorde et brakvalg forrige mandag, er også Sindre Finnes voldsomme aksjehandel i høy grad lagt merke til.

Høyres ordførerkandidat i Volda, Sindre Rotevatn, mener det er for tidlig å konkludere om Erna Solberg blir Høyres statsministerkandidat i 2025.

– Det kan hende kommentatorene har et poeng i at en statsminister må ta ansvar selv om hun ikke har skyld. Jeg vil vente litt med å konkludere til det er kommet mer informasjon. Men jeg forstår godt at det stilles spørsmål også om dette, sier Rotevatn til VG.

Han synes Finnes/Solberg-saken sammen med de andre habilitetssakene fra i sommer – ikke er spesielt tillitvekkende for det politiske systemet.

– Samlet har nok sakene en slik effekt – at de går ut over folks tillit til politikere.

ANSVAR: Høyres ordførerkandidat i Volda, Sindre Rotevatn minner om en statsminister – eller statsministerkandidats ansvar. Foto: Høyre

– Hva tenker du om at Erna og Høyre fortalte om omfanget i ektemannens aktivitet først tre dager etter valget?

– Jeg har ikke annen informasjon om dette enn den jeg får gjennom media. Så forstår jeg at det skal komme en tidslinje fra Høyre sentralt. Jeg må bare stole på at Høyre sentralt kom ut med den informasjonen de hadde så raskt de mente var forsvarlig.

– Du tror ikke det var noen trenering for ikke å forstyrre valget?

– Jeg forstår veldig godt at spørsmålet reises.

TRIST SAK: Anette Solli er mangeårig gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Akershus og Viken. Foto: Heiko Junge / NTB

– Ernas ansvar

Mangeårig gruppeleder for Høyre i Viken fylkesting, Anette Solli, stoler på at Erna Solberg og hennes nærmeste i partiet ikke brukte lengre tid enn nødvendig på å fortelle om Sindre Finnes’ svært aktive aksjetrading som gjorde kona inhabil i statsministertiden.

– At det var et annet omfang på Sindre Finnes’ aksjehandling enn det man først hadde trodd, gikk opp for Erna og Høyre på fredag før valget. Det tror jeg dem på selv om E24 onsdag kveld (6. september) publiserte sin artikkel om økt trading-aktivitet fra Finnes på slutten av Ernas statsministerperiode.

– Nå vil jeg avvente Høyres tidslinje for å se hvordan håndteringen av saken utviklet seg. Jeg synes det er altfor tidlig å peke på følger, sier Solli til VG.

– Hva tenker du om at en statsminister har ansvar selv for forhold som man ikke har skylden for?

– Det er Ernas ansvar det som har skjedd. Men hun har helt bevisst blitt lurt over lang tid og gjentatte ganger. Da synes jeg det er å gå litt langt og konkludere med at det bør få følger for henne som statsministerkandidat og partileder, sier Solli.

– Skjønner at det spørres

FULL TILLIT: Terje Rogde var Høyres ordførerkandidat i Hammerfest. Han har tillit til Erna Solberg, men sier alt må på bordet. Foto: Høyre

Terje Rogde var Høyres ordførerkandidat i Hammerfest. Han forstår at det spørres om Høyre lot være å informere om omfanget i Finnes’ aksjehandel og Ernas inhabilitet før brakvalget var et faktum forrige mandag.

– Det tør jeg ikke spekulere i. Jeg kan ikke tenke meg at det har vært det. Men jeg skjønner at spørsmålet blir stilt, sier Rogde.

– Bør Erna vurdere å trekke seg som statsministerkandidat før 25-valget – slik halvparten av de spurte i en VG-måling mener?

– Nå er det litt tidlig å trekke konklusjoner her. Jeg har full tillit til Erna. Så blir det nok en prosess når vi skal vurdere statsministerkandidat etter at alt er kommet på bordet i denne saken, svarer Hammerfest-politikeren.

Avventende

Magnus Mæland sikret et brakvalg som Høyres ordførerkandidat i Sør-Varanger. Han er også avventende til om Solberg kan være Høyres statsministerkandidat en gang til:

– Jeg er nøytral til det spørsmålet. Erna har vært en fantastisk statsminister og leder for Høyre – med en ny og moderne politikk. Høyre vil avklare det spørsmålet om statsministerkandidatur etter forklaringen på hva som har skjedd i Sindre Finnes-saken. Dette er en vanskelig og omfattende sak. Men den må bli ett hundre prosent opplyst.

VANSKELIG SAK: Magnus Mæland i Sør-Varanger Høyre mener man trenger klarhet i denne saken. Foto: Gabriel aas Skålevik / VG

Bør Erna ta konsekvensen av at hun har hatt ansvar for sin egen inhabilitet selv om hun ikke hadde «skylden» for den?

– Det er en vurdering som Erna og sentralstyret må ta. Det er utrolig viktig at vi har høy tillit til den vi fremmer som vår statsministerkandidat. Derfor så er jeg ennå ikke klar til å svare på hvem som bør bli Høyres kandidat, svarer Mæland.