Etter kun en drøy måned i rollen som fiskeriminister innkaller Cecilie Myrseth (Ap) både lakseoppdrettsnæring og tilsyn til møte med dyrevelferd som tema.

Bakgrunnen er flere brudd på dyrevelferdsregler i lakseoppdrett det siste halvåret.

– Jeg synes jo det er trist at når vi snakker om oppdrettsnæringen, så er det nå spørsmål om man ivaretar dyrevelferden godt nok. Særlig når man ser de bildene som overhodet ikke er innafor, sier hun til E24.

– Da tenker jeg at her må næringen rydde opp. De må ta grep. Det er kun de selv som kan sikre at de har tillit og et godt omdømme blant befolkningen, fortsetter hun.

Myrseth understreker at næringens omdømme og tillit har blitt en stor utfordring.

– Helt uakseptabelt

Norges største oppdrettsselskaper som Mowi, Salmar og Lerøy har alle vært i søkelyset det siste halvåret knyttet til høy fiskedødelighet eller andre dyrevelferdsproblemer. Mowi har sågar bedt Mattilsynet om å få forhåndsvarsel om uanmeldte tilsyn.

– Det synes jeg var helt meningsløse uttalelser. Vi kan ikke gi beskjed om uanmeldte tilsyn. Vi gir jo heller ikke beskjed om at det står en trafikkontroll på veien. Det er jo hele poenget.

Myrseth synes næringen burde ønske all form for tilsyn og kontroll velkommen.

– For har man ingenting å skjule, så har man ingenting å skjule.

– Min jobb er å sikre at vi har et strengt regelverk og at vi har gjort kontroller for å sikre at reglene følges. Men det er næringens eget ansvar å faktisk følge reglene, sier hun videre.

Samtidig er bøtene som har vært gitt til oppdretterne vært marginale i forhold til milliardinntektene.

– Er det behov for strengere regler eller høyere bøter?

– Det kan ikke være sånn at det er størrelsen på en bot som avgjør om du bryter reglene eller ikke.

– Jeg er villig til å diskutere alle ting for å bidra til å bedre næringen. Men det nytter jo ikke å ha strenge regler, om man ikke forholder seg til dem. Så jeg synes det er en avsporing.

Ministeren forteller at hun allerede har hatt mange møter med oppdrettsbransjen.

– Det er viktig å både ha god dialog, men også være tydelig i forventninger og krav. Når man ser situasjonen som vi har sett i det siste, så er det jo viktig for meg å si at dette må næringen rydde opp i. Det er helt uakseptabelt.

UANMELDT: Syk, døende og død fisk hopet seg opp i anlegget da Mattilsynet kom på uanmeldt besøk hos Lerøy. Foto: Mattilsynet

– Skal fremdeles ha vekst

Regjeringen har et mål om vekst i fiskeoppdrettsnæringen fremover. Størrelsen på dette målet er derimot helt uklart.

– Det store spørsmålet er hvordan man skal få til vekst på en bærekraftig måte, sier Myrseth.

– Det må sikres mindre utslipp og så må vi ha fokus på fiskevelferd i enda større grad, tilføyer hun.

Neste år skal regjeringen legge frem en stortingsmelding om dyrevelferd som inkluderer fisk. Det er første gang på 20 år.

– Kommer det noen konkrete endringer i regelverket der?

– Vi skal legge frem en konkret politikk som skal bidra til å utvikle næringen der. Og ikke minst gjøre det enklere å drive næring og ikke minst forstå næringen, sier hun i kjent politikerstil.

Trafikklys og nye betingelser

I kompromisset om grunnrenteskatten fra i høst ber et knapt flertall på Stortinget om at regjeringen sørger for betingelser knyttet til miljø i auksjonsrunden for laksevekst i 2024. Nå er det kun lusemengden som avgjør om oppdretterne får produsere mer i det såkalte trafikklyssystemet.

– Er det realistisk å tro at det kan bli noen endringer fra 2024?

– Det er utfordrende for meg å svare på nå, sier Myrseth og viser blant annet til at mye av dette inngår i den pågående høringen om Havbruksutvalgets rapport.

Det er heller ikke alt hun har oversikt over etter kun en måned i jobben. – Men det viktige for meg er jo å legge til rette for at vi har et system som sikrer mer bærekraft og mindre klimaavtrykk. Det må vi jo gjøre både med teknologi og, og andre ordninger.

Myrseth påpeker at det både er i oppdretternes og regjeringens interesse å kunne skape vekst i havbruket, som nå er Norges nest viktigste eksportnæring etter olje.

– Men det må skje på en forsvarlig måte som både innbyr til tillit i befolkningen og gir et godt omdømme. Så mye av det ligger på næringen selv, hvis man skal få til den veksten.

– Vi må ha ordninger som sikrer bærekraft, mindre utslipp og bedre fiskevelferd, samtidig som det skal bidra til å bygge lokalsamfunn, og ikke minst skape arbeidsplasser langs kysten vår, avslutter ministeren.