I Norge ble det i juni totalt solgt 7.564.761 liter alkohol fra Vinmonopolet sine utsalg i hele landet. Dette var en oppgang på 60.204 liter fra i fjor – 0,8 prosent økning. For Tromsø var fasiten en nedgang på 10.372 liter, fra 149.751 liter til 139.379 liter. Det utgjør en nedgang på 6,9 prosent.

Sommervær har skylda

iTromsø skrev onsdag 25. juli om Mack som hadde opplevd en nedgang i ølsalget på grunn av det dårlige været. Det er grunn til å tro at det også er årsaken til nedgangen hos landsdelens vinmonopol.

– Det vil jeg tro. Vi ser at når det er godværsperioder, så øker salget, sier kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, Hege-Lill Hagen Asp.

Dette synes på listen over de ti mest solgte produktene ved Vinmonopolet i byen. Der lyse og lette viner har dominert bestselgerlistene flere plasser i landet, er det ikke tilfellet her. Her er det bare rødvin, med unntak av to-tre hvitviner som går igjen på listene.

– Det er noen butikker på Sørlandet og Østlandet der hvitvinssalget nesten tar igjen rødvinssalget, men det er fortsatt rødvin som topper lista der også, sier hun.

Dette har solgt mest

De fem produktene som solgte mest (i antall liter, journ.anm.) på byens vinmonopol i juni, var (i fallende rekkefølge):

  • Marqués de Nombrevilla Garnacha

  • Falling Feather Ruby Cabarnet

  • Tomassi Graticcio Appassionato

  • Laroche Chardonnay L

  • Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche

Alle bortsett fra én (Laroche Chardonnay L, journ.anm.) er rødviner. Det var bare svakvin som nådde opp på topp-femten-listene til byens tre vinmonopol.

Det kan imidlertid virke som om tromsøværingene begynner å rigge seg klar til det fine sommerværet i helgen og fremover. Tirsdag var for eksempel fem av ti bestselgere på vinmonopolet på Langnes hvitviner. I Tromsdalen var seks av ti hvitviner, der Concha y Toro Chardonnay var det tredje mest solgte produktet den dagen, med sine 18 liter.