Mange har fått invitasjoner på e-post fra Skillpages. I e-posten er det som oftest en bekjent som har blitt medlem, og ved å klikke på linken kan du også bli medlem.

Men klikker du på linken blir du lurt.

– Det vi vet om Skillpages, er at det er en tjeneste som sprer seg via kontaktlista i e-posten. Vi vet ikke om det fører med seg virus, men det driver veldig aggressiv markedsføring, sier Peggy Sandbekken Heie, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Hun vil ikke si noe om Skillpages er en seriøs aktør.

– Vi anbefaler ikke å klikke på linkene du får tilsendt, for da vil du stå som avsender av nye e-poster til alle dine kontakter. Jeg vil påstå det er ganske useriøs markedsføring, for du setter den som trykker på linken i et ganske dårlig lys. Personlig ville jeg ikke trykt på linken, sier Heie.

10 millioner brukere

Ifølge Wikipedia er det Skillpages et sosialt nettverk, startet i Irland. Det påstås at nettverket skal ha nærmere ti millioner registrerte medlemmer verden over.

Grunnen til at det nye nettverket har vokst enormt i løpet av kort tid, skyldes altså e-postene som automatisk sendes videre.

Over 5.000 e-poster

På Universitetet i Tromsø har det blitt stoppet flere tusen e-poster fra Skillpages.

– Vi har stoppet 5.357 e-poster, sier IT-sikkerhetsansvarlig Rune Nilsen på universitetet.

Det er faktisk ganske lite. På en gjennomsnittlig dag stopper universitetet mellom 20.000 og 30.000 spammailer.

Tror det er mail fra venn

Grunnen til at Skillpages skiller seg ut er fordi det ser ut som avsenderen tilhører ditt interne kontaktnett i e-postsystemet, og at e-posten kommer fra en venn.

– Det er lettere å trykke på en link når man tror det kommer fra en person man kjenner. Men trykker du på linken, risikerer du at e-postadressene dine blir fanget opp og brukt videre, sier Nilsen.

Det er så langt IT-avdelingen på universitetet kan se, ikke snakk om et virus.

– Det er ikke en sikkerhetsrisiko, det er en plage. Ut fra det vi har sett ,blir dette mer å regne som reklame i posten, sier Nilsen.