Kulda er bilbatterienes argeste fiende, og med temperaturer ned mot minus 15 grader, sliter mange bilister med med å få start på morgenkalde biler. Hos Biltema er bilbatteriene nærmest revet bort, og flere hyller står tomme igjen.

-  Det begynte faktisk i slutten november, og siden har det gått i rykk og napp. Vi har hatt noen lange, kalde perioder og da går det unna. Bare på en enkelt type har vi økt salget med 15 prosent fra året før, sier daglig leder Lene Varpe hos Biltema.

Rives vekk

Flere kunder har denne uken jaktet nytt batteri, men har blitt nødt til å nøye seg med en lader. Til tross for at det kom ny leveranse med bilbatterier mandag, er lagerhyllene allerede tomme.

- De batteriene det er helt tomt for, er i hovedsak litt spesielle batteri, som det vanligvis ikke går så mye av. De vanligste batteriene, typiske 12 volt som vi selger mye av, har vi fortsatt en del igjen av, sier Varpe.

Med 20.000 varer på lager skjer bestillingen automatisk, slik at lageret fylles opp etterhvert som batteriene selges unna. Utfordringen kommer når salget øker voldsomt i løpet av kort tid.

- De siste ukene har vi på enkelte typer økt salget fra ett eller to batteri til 7-8 batteri om dagen. Hyllene ute i butikken er vanligvis fulle, men nå er det er godt med plass her, sier Varpe.

Les også: Siste dag med sprengkulde

Sparer batteriet

Erfaringsmessig venter mange i det lengste med å kjøpe nytt batteri, med det resultatet at bilen står når kulda setter inn. Da er gode råd dyre.

- Har man et dårlig batteri bør man slå av vifta og alt som trekker strøm før man slår av motoren, da sparer man batteriet litt. Dette er noe de fleste som har dårlig batteri er klar over, men ikke alle, sier Varpe.

Så lenge det holder seg kaldt, regner Varpe med at salget vil fortsette å øke. Det gjelder også andre sesongstyrte varegrupper.

- Håndvarmere, rattrekk og kupevarmere har det også gått mye av. Vi er veldig væravhengig i det folk handler, det merker vi spesielt i disse tider, sier hun.

GLISSENT: Denne batteriladeren sto ensom igjen på hylla hos Biltema.
Foto: HALVTOMT: De vanligste bilbatteriene er det fortsatt noen igjen av, mens noen av de mer spesielle typene er revet bort.