40-åringen er administrerende direktør i Lerøy Aurora. Hun sitter også i styret til Statens pensjonsfond Norge, Nofima AS og NHO Troms og Svalbard. Hun har også flere styreverv innad i Lerøy. Mandag 24. august ble hun valgt som ny styreleder i Hålogaland Teater.

– Du har utmerket deg i næringslivet, men hva er ditt forhold til kultur?

– Jeg er en allsidig kulturbruker og det er et sted jeg kan finne energi i en travel hverdag. Teater, konserter og film gir et avbrekk fra jobb og andre oppgaver. Man er nødt til å være til stede i det som skjer der og da.

– Hvorfor sa du ja til å lede Hålogaland Teater-styret?

– Jeg ble spurt for om lag en måned siden og fikk litt tid til å bestemme meg. Hålogaland Teater er den største kulturinstitusjonen i landsdelen og viktig for hele Nord-Norge. Jeg mener teateret er viktig for å skape bolyst både i by og distrikt i Troms og Finnmark fordi de leverer profesjonell kunstopplevelser på høyeste nivå. Jeg hadde lyst til å være med å bidra.

– Prosessen rundt bytte av styreleder har skapt reaksjoner. Hvordan har du opplevd det?

– Jeg har stått litt på sidelinjen, for dette har ikke handlet om meg direkte. Jeg forholder meg til den oppgaven jeg har fått av eierne. Jeg synes det er veldig synd at det ble uro rundt dette. Jeg har stor respekt for Herman Kristoffersen og den jobben han har gjort for teateret.

– Din første oppgave blir å finne ny teatersjef. Hva vil du se etter?

– Det er allerede laget en profil og den vil jeg være tro mot. Vi ser etter en person med kunstnerisk tyngde og teft. Vedkommende bør også ha lederegenskaper, nettverk og publikumsteft. Vi begynner ikke å se på kandidatene før søknadsfristen går ut. Jeg håper på mange søker. Dette må jo være drømmejobben.

– Hvordan vil du bruke dine erfaringer fra næringslivet som styreleder?

– Det er viktig å presisere at det er teatersjefen som har det kunstneriske ansvaret. Hålogaland Teater er bygget som et AS og oppgaven til styret er blant annet å sikre at driften av selskapet skjer innenfor de rammene som blir gitt av eiere og Kulturdepartementet som står for finansieringen.

– Hvor mange reisedøgn har du i året?

– Det har jeg ikke turt å telle. Jeg vil tippe at det er over 60. Jeg reiser mest innenlands, men det blir noen turer ut av landet også.

– Du har en rekke styreverv, hvorfor synes du det er gøy?

– Jeg synes det er gøy å være med å bidra i ulike bedrifter og bransjer. Styrene er satt sammen av personer med forskjellig kompetanse og bakgrunn, og det er veldig interessant. Jeg sier ja fordi man har mye å lære av hverandre. I Hålogaland Teater er styret satt sammen av folk fra ulike kulturbransjer, mens andre har erfaring fra juss, politikk, ledelse og økonomi. Det gjør det gøy og sikrer samtidig et kompetent styre.

– Du ble nummer tre på lista da iTromsø kåret de mektigste kvinnene i Tromsø i 2014. Føler du selv at du har makt?

– Jeg synes makt er et litt feil ord å bruke. I begrunnelsen så jeg at juryen nevnte at jeg skapte arbeidsplasser og ble spurt om mine meninger i saker. Det er viktig for meg. Jeg har et stort engasjement for Nord-Norge og vil gjerne bidra og si min mening. Jeg liker å være i en posisjon hvor jeg kan gjøre en forskjell. Dessuten er jeg veldig glad i å jobbe.

– Du har sagt at reiselivsnæringen kan utnytte suksessoppskriften til sjømatnæringen – og omvendt. Hvordan?

– Samarbeid på tvers av næringer er viktig. Det er så mye vi kan lære av hverandre. I Nord-Norge har vi mye å selge, både opplevelser og varer. Sammen kan vi få til masse.

Regiondirektør Christian Chramer i NHO Troms og Svalbard: – Renate er en superdyktig lakseoppdretter. Hun er faglig sterk og har stor kapasitet. Hun er uredd og flink til å møte mennesker. Hun er lokalt forankret og internasjonalt orientert. Foto: Privat
Kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten AS: – Renate er ei utrolig dyktig dame. Hun er et fantastisk forbilde for kvinner. Hun skaper resultater så det suser i et mannsdominert yrke. Hun er også veldig klok og et engasjert menneske. Foto: Tobias Eilertsen
Fylkesråd for kultur Line Miriam Sandberg: – Renate er en meget profesjonell dame, som har en tydelighet og klarhet. Hun har en imøtekommende måte å være på. Hun er veldig lyttende og engasjert i det hun gjør. Foto: Rune Ottarsen