Vi kjenner dem fra bøkene eller fra tv-skjermen; de finske små og hvite mummitrollene som de fleste av oss fortsatt bærer sterkt i minnet. Men for noen er affeksjonsverdien noe høyere enn for andre.

– Det startet med at samboeren min fikk de første mummikoppene fordi han er blodgiver, og har fått koppen som en liten oppmerksomhet fra dem. Nå tror jeg vi har rundt 50 kopper, sier Elisabeth Konradsen (36).

– Det er noe med det fine motivet, de morsomme mønstrene og at de er så gode å holde i. De er perfekte til både å drikke kaffe og te med, sier hun.

– Samledilla

Det er Arabia Finland som produserer koppene, og Elisabeth har satt seg godt inn i mummiverdenen. Hun har både solgt og kjøpt flere kopper, blant annet på Facebook-sidene som tar for seg kjøp, salg eller byttes i Tromsø og omegn.

– Jeg kjøpte en for noen dager siden som de kaller Stokkmann-koppen og som blir produsert på et finsk kjøpesenter og som jeg betalte 1200 kroner for. Men det synes jeg var ganske mye, sier 36-åringen.

Hun er heller ikke alene om å ville ha koppene.

– Legges de ut for salg på Facebook så blir det elleville tilstander. Jeg har nok fått litt samledilla på dem selv også må jeg si.

30.000 kroner

Mens Elisabeth ikke strekker seg lengre enn å betale noe særlig mer enn drøye tusenlappen for én kopp, har hun sett at en av jubileumskoppene, i samarbeid med Fazer, ligge ute på eBay til vel 30.000 kroner.

– Dette er en jubileumskopp og det fins ikke mange av dem så derfor er prislappen så høy for dem. Man får neppe tak i dem for under 10.000 kroner, sier hun.

Samleside

Etter å ha vært i «kjøp og salg-gamet» en stund, har 36-åringen fått vite hvorfor det er en såkalt samleverdi på koppene.

– Det er en nettside som gir en full oversikt over koppene over hvilke som fortsatt er i butikk og hvilke som er gått ut av produksjon.

Jo vanskeligere de er å få tak i, jo mer verdifulle blir de.

– Hvert år kommer det også sesongkopper for både vinter og sommer og disse varer ikke i flere år heller, sier Konradsen.

Moderne uttrykk

I det lune hjemmet til Katrine Dahl Jensen (43) på Tomasjord står koppene fint plassert i etasjer over hverandre på hylla på veggen.

– Jeg har 36 til sammen, sier Jensen.

Også for henne startet samlingen ved at de er blodgivere og fikk koppene i premie.

– Selv er jeg ingen typisk samler, men jeg synes virkelig de er av god kvalitet og de er også moderne i sitt uttrykk. Jeg forstår godt hvorfor folk samler på dem, sier 43-åringen som også driver interiør og redesign-butikken Svermeri.

Affeksjonsverdi

For hennes del har koppene en større affeksjonsverdi.

– Barna er vokst opp med dem, og de minner oss på at vi er blodgivere.

Siden 90-tallet har Arabia Finland gitt ut mummiartikler, men det er først på 90-tallet at mummikoppene kom.

– Det er egentlig de siste årene at koppene har blitt en sånn samlegreie for folk for jeg kan ikke huske at det alltid har vært sånn.