Første kull på luftfartutdanningen ved UiT består kun av 12 studenter, og da to i gruppa foreslo isbad for å runde av eksamenstiden, slo gruppepresset inn. Klokken 14.00 tirsdag møttes de i Telegrafbukta for å gjennomføre det de mener vil bli en sterk eksamenstradisjon.

- Man får jo et kick av det! Noen av oss badet allerede i oktober, og tenkte allerede da at det var en god idè, sier Sondre Fjelldahl og Jonatan Eriksson.

Duoen gikk sågar til innkjøp av et termometer, for å måle hvor kaldt vannet faktisk er. Skal vi stole på resultatet, ligger temperaturen på mellom 3 og 4 grader.

- I kveld er det julebord, så dette er perfekt oppvarming, konkluderer de to initiativtakerne.

Iskald debut

Utdanningen ved UiT har inntak i hele Norden, og 3 av 12 studenter er svensker. Dette semesteret har de unnagjort hele fire eksamener, i bedriftsøkonomi, mattematikk, organisasjon og ledelse i luftfart, samt logistikk.

Sofia Larsson og Bodil Johnsen utgjorde den kvinnelige delen av badekorpset, og viste at broderfolket ikke står tilbake for noen nordmann - i hvertfall ikke når det kommer til ekstrembading.

- Jeg er fra Sør-Sverige, og har aldri gjort dette før, men det er så deilig å være ferdig med eksamen, at jeg føler jeg kan gjøre hva som helst!

- Man er bare 20 år en gang i livet, så skal man gjøre dumme ting, er det nå det må skje, konkluderer Larsson.

Kort og kaldt

Å si at badet varte lenge, ville ikke bare være en overdrivelse, men en ganske grov løgn. De 60 sekundene ble imidlertid grundig dokumentert, både med bilder og film.

- Kaldt, kaldt, kaldt! var den enstemmige dommen fra studentene, som var snar med å vrange på seg klærne igjen.

Det hører med til historien at iTromsø ikke rakk å dokumentere det første badet, men klarte å overtale studentene til å gjenta selvpiningen til fotografens ære.

KALDT: Sofia Larsson, Bodil Johnsen, Bernhard Steindal, Jonathan Eriksson, Sondre Fjelldal og Erlend Sletten gjør seg klar. Foto: Tom Benjaminsen
HUMØR: Sondre Fjelldal og Sofia Larsson i godt humør. Foto: Tom Benjaminsen
FORFRISKENDE: I iskald vind og med snø mellomtærne, satte gjengen kursen mot bølgene i Bukta. Foto: Tom Benjaminsen
FORNØYd: Sofia Larsson var fornøyd med egen innsats. Foto: Tom Benjaminsen