Før julehøytiden setter inn åpnet Frelsesarmeen tradisjonen tro sine dører i Grønnegata for mennesker som trenger en hjelpende hånd.

I god tid før klokken 11 mandag formiddag, da dørene til lokalene ble åpnet, hadde flere tatt oppstilling på trappa utenfor. Mens det tidligere år har vært utdeling av matesker, får nå hver som har forhåndspåmeldt seg, et gavekort på 500 kroner.

Det økonomiske bidraget blir det satt pris på.

– Økonomien går opp og ned. Har du penger går du i butikken, er det dårlig med penger er det greit å ha Frelsesarmeen, sier Kåre Nygård (53).

Innom på fredagene

Det er ekstra kjærkomment med et gavekort på 500 kroner som bare kan brukes på Kiwi. Det står til og med på kortet at det ikke kan brukes til tobakk eller øl.

Nygård og Vibeke Kristoffersen (50) har vært kjærester i mange år. Det er ikke bare hvert sitt gavekort fra Frelsesarmeen de setter pris på, hver fredag er de innom lokalene i Grønnegata for å få gratis mat og varm drikke.

– Det er mange koselige folk som jobber i Frelsesarmeen, og det er fint å kunne finne et matfat på fredagene, sier Nygård.

– Vi er her hver fredag. Da kan vi være sosial, treffe andre folk og kose oss, og så er det så hyggelig betjening, legger Kristoffersen til.

300 gavekort

Etter å ha hentet gavekortene var det utdeling av gaver. Gavene er det tromsøfolk som har levert inn til Frelsesarmeen julegryter.

– Tusen takk, og god jul, sier Vibeke Kristoffersen.

foto
JULEGLEDE: Vibeke Kristoffersen og Kåre Nygård stråler av glede over at Frelsesarmeen hjelper dem med både med gavekort og julegaver. Foto: Ronald Johansen

Pensjonisten Ellen Nordstrøm (69) er en av mange gode hjelpere som trofast stiller opp for Frelsesarmeen. I nærmere 30 år har hun vært soldat i Frelsesarmeen i Tromsø.

foto
STILLER OPP: Mandag var Ellen Nordstrøm i Frelsesarmeens lokaler i Grønnegata da det var utdeling av gavekort og julegaver til byens vanskeligstilte. Hun har stilt opp som frivillig i mange år. Foto: Kjetil Vik

– Jeg bruker fritiden min på Frelsesarmeen. Vi har bestilt 300 gavekort etter at folk har kommet hit på fredagene og skrevet seg på en liste med begrunnelse om hvorfor de trenger økonomisk bistand, sier hun.

Kan vippse til julegryta

Hun har ikke tall på alle brødskivene de bruker å smøre til matserveringen på fredagene. Det er ikke alle som har en adresse å oppgi.

– De setter pris på fredagstilbudet. Da kan de spise og drikke så mye kaffe og te som de vil. Nå de skriver seg opp på lisa for å få gavekort, er det flere som skriver bostedsløs. Det betyr at de er uten fast bopel.

Frelsesarmeen har de tradisjonelle julegrytene stående i Storgata, på K1 og Pyramiden. Hver jul bruker det å komme inn mellom 200.000 og 300.000 kroner i grytene.

– I år har vi fått Vipps med et lokalt kontonummer til Tromsø. Alt som kommer inn går til det lokale arbeidet, sier Ellen Nordstrøm.