Forrige mandag satte tromsømannen Erik Jørgensen i en taxi fra Jordan til grenseovergangen mot Palestina. Der skulle han på et femte besøk i landet, denne gang i forbindelse med guddatterens barnedåp. Han visste fra før av at det kunne bli utfordrende å slippe inn i landet, men sjokket kom da han fikk beskjed om at han var svartelistet.

– Da jeg ankom grenseposten måtte jeg vente i halvannen time før jeg ble satt i avhør. Der var jeg i ti minutter, før jeg fikk beskjed om å sette meg og vente på svar. syv og en halv timer senere kom betjenten og sa «beklager, men du er utestengt fra Palestina i fem år», forteller Jørgensen til iTromsø.

Politiske uttalelser

Han tror selv det er politiske uttalelser som har fått han svartelistet hos Israels grensemyndigheter.

– Med et kjapp Google-søk ser du at jeg har uttalt meg kritisk til hvordan Israel behandler Palestina og deres folk. Jeg antar at det er på grunn av de politiske meningene mine at de har valgt å utestenge meg, sier Jørgensen.

Ikke fornøyd

Han er ikke fornøyd med avgjørelsen, eller norske myndigheters håndtering av Israel/Palestina-situasjonen.

– Det er veldig trasig, jeg skulle jo bare i barnedåp og treffe venner, sier Jørgensen og fortsetter:

– At Israel får styre Palestinas grenser på det viset mener jeg er helt feil. Jeg synes det er rart at norske myndigheter ikke reagerer på dette, sier han.

Vil prøve på nytt

Til tross for utestengelsen er tromsømannen klar på at han vil forsøke å besøke landet igjen.

– Det første jeg skal gjøre er å kontakte den israelske ambassaden i Norge for å forsøke å få svar på hvorfor jeg ble nektet innreise. Hvis de ikke kan gjøre noe med forbudet vil jeg prøve igjen om fem år, selv om det er lenge å vente når man har venner og kjente der, konstaterer Jørgensen.

iTromsø har vært i kontakt med Utenriksdepartementets (UD) presseavdeling. Der anbefalte de Jørgensen å ta kontakt med den israelske ambassaden i Norge for å få en tydelig årsak til utestengelsen, ettersom de ikke kunne kommentere saken uten dette.