I en leilighet i nordbyen er gatekunstner Mark Anthony Rodrigues Alvestad på jobb. En stor hvit murvegg er hans lerret, og på gulvet foran står det mange spraybokser.

– Folk i Tromsø har begynt å få opp øynene for denne typen kunst. De er ikke lenger bare opptatt av skrift, men også figurer og bakgrunn, sier Alvestad.

Russeoppdrag

Alvestad bor til vanlig i Larvik, men har tidligere bodd i Tromsø i syv år. Han har drevet dekorfirmaet sitt siden 2009. Da var det flest russebiler som var på oppdragslista.

– Det går mye i de samme temaene og figurene på russebiler. Det er mye gøyere når man får mer eller mindre frie tøyler, forteller han.

Kundene får selv være med å inspirere kunstneren.

– Det er viktig at det gjenspeiler dem. Det er tross alt de som skal ha det på veggen. Det fine med at det er skreddersydd kunst, er at jeg kan ta greit betalt for det, sier Alvestad.

Varierende business

Han lever nå av spraymalingen, men oppdragene kan variere.

– Man har jo ingen fast og trygg inntekt. Noen måneder er det fem oppdrag, mens i andre er det ett til to. Det som er det fine er at jeg ikke ser på det som en jobb. Det gir meg så mye tilbake på alle måter, sier Alvestad.

Dette selv om han har fått løsemiddelskader av spraymalingen.

– De to første årene brukte jeg ikke maske til å beskytte. Det tok på, sier han og ler.

– Har du drømmejobben?

– Jeg er i alle fall et steg nærmere.

Eieren er fornøyd

Mannen som eier leiligheten, er 26 år gamle Fredrik Steiro.

– Jeg hadde en stor hvit vegg, og jeg orket ikke å kjøpe bilder. Så hadde jeg en venn som kjente en venn av Mark, så da gjorde vi en avtale, sier Steiro.

Selv om prosjektet bare er i begynnelsesfasen, er Steiro veldig fornøyd.

– Det er kult. Og det er jo ikke dyrt sammenlignet med annen kunst, sier han.

Siden graffitien er laget på murveggen kan ikke Steiro ta med seg kunsten sin om han skulle flytte.

– Jeg ble anbefalt å skru på en annen vegg utenpå den som er der. Men alt kommer og går. I verste fall går det jo an å måle over, sier han.