Hver gang Hanne Håversen-Planting og kona skal ut å handle, finner de biler uten gyldig p-kort på plassene reservert handikappede. Hanne er selv funksjonsfrisk, men fordi kona har mistet et bein og bruker både krykker og protese, er de tildelt gyldig bevis på handikapparkering. Som sjåfør irriterer hun seg grenseløst over den systematiske snikingen.

- Vi opplever det hver gang vi har bilen med oss ut, uansett hvor i landet vi befinner oss, om det er her i Grimstad eller i Tromsø. Det er alltid noen som opptar handikapparkeringen uten at de har gyldig bevis, sier Håversen-Planting.

Provoserte

Paret har etter utallige slike episoder sett seg lei på snikerne, og som sjåfør har hun lav terskel for å si i fra til de som sniker. Det har ved flere anledninger provosert voldsomt.

- I fjor ble jeg nesten slått ned på parkeringen ved nærbutikken vår. Da vi skullle kjøre inn sto det en bil uten bevis og opptok plassen, så jeg vinket og signaliserte at jeg ville inn. Det hjalp ikke, for han vinket bare tilbake. Det endte med at jeg og kona mi måtte ta en vanlig plass, forteller Håversen-Planting.

På det glatte føret måtte paret liste seg bort til butikken, mens mannen stadig opptok plassen. Da Håversen-Planting gikk bort og gjorde ham oppmerksom på saken, svarte han at han ventet på datteren, som skulle kjøpe sjokolade.

Slått og dyttet

- Jeg sa til han at som en voksen mann kan han vel lese trafikkbildet, og at han måtte ha sett hva som skjedde da vi kom kjørende. Jeg ba ham igjen om å flytte bilen, og det ble en liten diskusjon. Plutselig flyr han ut av bilen og går løs på meg. Han slo og dyttet meg så jeg for bakover, sier hun.

Hun reagerte på at rundt 15 mennesker så hva som skjedde, uten å gripe inn. I ettertid satte hun annonse i avisen for å få vitner, slik at hun kunne anmelde saken, men ingen meldte seg.

Utskjelt på Jekta

I februar i år var paret på besøk i Tromsø, for å besøke familie i byen. I parkeringsanlegget på Jekta skjer det samme igjen. En taxi blokkerer to handikapplasser, og Håversen-Planting siganliserer med lysene og fløyta at sjåføren må flytte bilen.

- Det gjorde han ikke, så jeg gikk jeg ut og sa i fra. Han forsvarte seg med at han ventet på en kunde, og at jeg ikke hadde noen rett på plassen. Da svarte jeg at det hadde jeg, for vi har bevis fremme i ruta, sier hun.

Ifølge henne ble det mye spetakkel, før sjåføren til slutt truet henne med juling. Først da det begynte å komme folk til, flyttet han seg.

Fjerner skiltet

Håversen-Planting forteller at hun selv alltid er nøye med å fjerne skiltet dersom hun kjører alene, nettopp fordi hun vet hvor provoserende det er når funksjonsfriske folk opptar plassene.

- Jeg bruker en vanlig p-plass, og er det kommunal parkering tar jeg bort skiltet og putter på penger. Jeg vet om familier som utnytter at de har et slikt skilt, og misbruker det. Det er utrolig dårlig gjort, for da blir det mye vanskeligere for de som har bruk for det, å få slike skilt.

Når hun oppdager folk som står på handikapplass, sier hun fortsatt i fra, men etter flere slike episoder har terskelen blitt høyere.

- Nå vet jeg jo hvor mange galninger det er der ute, så det er faktisk ikke alltid jeg tør å si i fra. Det verste er at det ofte er ledig plass rett ved siden av den plassen de opptar, sier hun.

Helt uakseptabelt

Daglig leder i taxiselskapet som Håversen-Planting mener sjåføren kjørte for, kan nesten ikke forstå hvordan dette kan ha skjedd.

- Det er helt uhørt. Jeg har nesten vondt for å tro at det er tilfelle, men hvis hun sier det, må jeg jo tro henne på det, sier han.

Han har ikke kjennskap til epsioden, men setter pris å få tilbakemelding, dersom det er mulig å spore opp bil og dato.

- Dette er overhodet ikke det våre sjåfører lærer på taxiskolen, det er faktisk det stikk motsatte. Der lærer de hvordan de skal opptre, og dette er helt uakseptabel oppførsel. Får vi slike tilbakemeldinger, tar vi en prat med sjåføren det gjelder.

- Har hun dato, tid og nummer på bilen kan vi være mer presis når vi tar det opp, så vil jeg oppfordre henne til å melde det inn, legger han til.

Skjer ofte

Leder i Handikapforbundet i Tromsø, Laila Edvardsen, sier epsioder som de Håversen-Planting har opplevd, dessverre ikke er uvanlig for medlemmene.

- Nei, dessverre er det ikke enkelttilfeller. Dette opplever vi veldig ofte, og jeg vet om mange andre som har vært borti slike truende episoder, sier hun.

NHF har utformet en lapp som de med gyldig parkeringstillatelse kan plassere på biler som er feilparkert, men disse tør hun ikke alltid å legge ut.

- Det er lett å forstå at mange liker de store, fine handikapplassene, men det er jo en grunn til at de er reservert for handikappede. Det er fælt å ønske at de kommer i den samme situasjonen som oss en dag, men man gjør jo nesten det, sier hun.

GIR BESKJED: Laila Edvardsen, leder i NHF Tromsø, forteller at hun ser nok feilparkeringer på p-plasser for handikappede at hun kunne lagt ut slike lapper daglig. Foto: Laila Edvardsen