Rikardsen er en ivrig naturfotograf i tillegg til å være professor på Universitetet i Tromsø, og har gledet tromsøfolk med sine spektakulære bilder i flere år.

– Nesten alle bildene mine er fra nærområdet rundt Tromsø og Nord-Norge, og jeg er bevisst på å spre disse bildene til resten av landet og verden. Jeg håper det er noe av grunnen til at noen synes jeg fortjener denne utmerkelsen. Jeg er utrolig glad i Tromsø og Nord-Norge, og det liker jeg å vise og fortelle gjennom bildene jeg deler, sier Rikardsen.

Kreativ

Og det langt fra bare tromsøfolk som setter pris på bildene. Rikardsen får en mengde tilbakemeldinger fra folk over hele verden.

– Etter at bildene mine er blitt spredt over hele verden får jeg daglig mange positive henvendelser fra folk i mange land som liker bildene mine, blant annet mye fra Europa, Sør- og Nord-Amerika, Russland, Kina og Australia. Folk sier de får lyst til å komme til Tromsø for å oppleve området og ta bilder, og det er jeg glad for å ha bidratt til.

– Du har høstet en rekke priser de siste årene. Hvordan får du det til?

– Ja, det har gått over all forventning, og jeg er ydmyk over å ha blitt premiert i alle konkurransene jeg har deltatt i. Jeg tror en av de viktigste årsakene til at bildene mine gjør det så bra er at vi har så mange fantastiske motiver rett utenfor stuedøra her i Tromsø. Vi bor i en landsdel som har et fantastisk dyreliv og en spektakulær og eksotisk natur. Da behøver man ikke dra på lange reiser for å ta fine bilder, og

mer en 95 prosent av alle bildene mine har jeg faktisk tatt lokalt. I tillegg bruker jeg nok litt andre vinkler og tilnærminger enn det som er vanlig. Jeg prøver å være kreativ og tenke annerledes, og jeg har god bruk for forskermentaliteten min når jeg tar bilder. Jeg lager meg ofte egne bildeprosjekter på samme måte som jeg lager meg forskningsprosjekter.

I høst prydet Rikardsen også TV-skjermen i programmet «Ut i naturen – Et eventyr gjennom linsa».

– Akkurat det er nok noe av det jeg er mest stolt over, og spesielt delen med bildet jeg fikk tatt av min handikappede far. Det er ikke noe konkurransebilde, men personlig et av de bildene som betyr mest for meg, sammen med et bilde jeg har tatt av moren min, forteller Rikardsen.

Henger høyt

Også europamestertittelen i naturfoto i prisen for beste bildeserie i verdensmesterskapet henger høyt hos fotografen.

– Jeg tenker nesten aldri på å ta bilder ment for konkurranser når jeg fotograferer, konkurranser og eventuelle premier kommer som en fin ekstrabonus. Gleden med å få til et bildeprosjekt og bilder som betyr noe for meg personlig og forteller en historie er det som betyr mest for meg, sier Rikardsen