Det var totalt 36 personer som hadde blitt innvilget statsborgerskap i Troms som lørdag formiddag avla troskapsløfte. 20 av disse bor i Tromsø.

– Det er en stor opplevelse at noen velger å bli norsk statsborger, at de blir en del av vårt fellesskap, sier varaordfører Jarle Aarbakke.

Rett og plikt

Aarbakke møtte opp sammen med ordførere og varaordførere fra flere andre kommuner i Troms. Han holdt tale på vegne av kommunene, og ønsket å fremheve pliktene og rettighetene det følger ved å være norsk statsborger.

I den sammenhengen trekker han fram et velkjent sitat av Einar Gerhardsen.

– Gjør din plikt, krev din rett.

– Du skal både yte, og du skal ikke stå med lua i hånda når du trenger noe, utdyper Aarbakke.

Han var også opptatte av å knytte bånd mellom kommunene og de nye landsmennene.

– Livene leves i kommunen. Vi ønsker at kommunen skal være deres beste venn, sier Aarbakke.

Fylkesmannen

Også fylkesmann Bård M. Pedersen var opptatt av plikter og rettigheter i sin tale til de ferske statsborgerne. Han oppfordret til deltakelse i lokalsamfunnet og til å lære språket.

– Fortsett med å lære norsk så godt som mulig, sa Pedersen i talen.

Pedersen pekte på at nordmenn og innvandrere har mye å lære av hverandre, og brukte som eksempel hvordan vi ikke setter oss ved siden av fremmede på bussen.

– Jeg tror mange av dere har mye å lære oss om å bry oss om hverandre, sa Pedersen.

Pedersen trakk også fram mangfoldet i Tromsø i talen:

– I lille Tromsø bor det nå folk fra over 140 forskjellige land. Det er vi litt stolte over, sa han.

Frivillig løfte

Det er frivillig å delta på statsborgerseremonier hvor man avgir troskapsløfte til Norge. Det er Fylkesmannen som arrangerer i seremonien, og i Troms avholdes den to ganger i året. Annenhver i Tromsø og Harstad.

Seremonien ble innført og troskapsløftet vedtatt av Kongen i statsråd i 2006. Løftet lyder som følger:

«Som norsk statsborger lover jeg troskap til mitt land Norge og det norske samfunnet, og jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover.»

LØFTE: De 36 oppmøtte statsborgerne avlegger løfte om troskap til Norge og det norske samfunnet. Foto: Terje Petter Leiros
KOMMUNEN: Varaordfører Jarle Aarbakke representerte kommunen og talte på vegne av Troms-kommunene på seremonien. Foto: Terje Petter Leiros