En natt like før jul i 2015 skal tromsømannen (27) på en privat adresse i Tromsø ha voldtatt kvinnen.

– Jeg våknet opp uten noen klær på underkroppen. Han hadde hatt sex med meg. Men jeg husker ingenting, sier kvinnen før hun begynner å gråte fra vitneboksen.

– Jeg har prøvd å skyve det bort. Jeg tror kanskje at det er en av de verste tingene jeg har opplevd, fordi jeg har følt at jeg ikke kunne gjøre noe med det, sier hun og forteller at hun har følt på en skyldfølelse i ettertid.

Mannen er i tilleggtiltalt for en rekke ganger å ha utøvd vold mot kvinnen, samt kommet med drapstrusler og spyttet på henne. Disse hendelsene skal ha skjedd over en periode på fire år.

27-åringen var samboer med kvinnen, og hendelsene skal ha skjedd flere steder, blant annet da de var på ferie.

I rettssaken som startet onsdag erkjente mannen ikke straffskyld for mishandlingen og voldtekten.

Skal ha besvimt

I retten forteller kvinnen om et turbulent forhold, der han ifølge henne ble voldelig kort tid etter at de ble sammen i 2011. Forholdet tok slutt, men de ble senere sammen igjen og fikk et barn sammen.

Kvinnen forteller at ekskjæresten har dyttet henne ned en trapp, at hun har blitt dyttet i gulvet slik at hun har besvimt, blitt kastet i en vegg, at han har slått henne i ansiktet og blitt tatt kvelertak på. Om én av hendelsene forteller hun at hun at hun besvimte etter å ha blitt dyttet i gulvet.

– Jeg våknet i dusjen. Da blødde jeg fra bakhodet. Jeg hadde tydeligvis begynt å blø da jeg slo hodet i gulvet etter at han dyttet meg. Han forsøkte kanskje å fjerne blodet med å spyle hodet mitt, sier kvinnen som tydelig er preget av situasjonen.

Aktor Hugo Henstein sa i Nord-Troms tingrett at denne saken ikke bare dreier seg om fysisk og seksualisert vold, men også omfattende psykisk vold.

– Det er altså ikke enkeltepisodene, men totaliteten - å leve under et regime der man er redd for at man vil oppleve vold, sier Henstein.

Skal ha truet med å drepe

Den tiltalte skal blant annet ha dyttet ekskjæresten på en sprinkelseng slik at hun skadet ribbeina.

Under en ferietur til utlandet skal mannen ha stumpet sigaretter på brystet til kvinnen, helt brus og øl over henne, samt dyttet henne i bakken.

Han skal også ha slått henne i ansiktet med knyttet hånd, kalt henne «hore», spyttet på henne, kommet med drapstrusler der han blant annet skal ha uttalt at «neste gang kan det være du ikke våkner opp igjen» og «nå må du roe deg ned ellers kan jeg få en black-out og finne på å drepe deg».

27-åringen hadde kontaktforbud mot kvinnen, men erkjenner å ha brutt dette ved blant annet å ringe og sende henne meldinger. Han erkjenner også å ha røyket hasj.

Kvinnens bistandsadvokat, Helen Jenssen, opplyste i retten at hun vil legge ned påstand om et oppreisningskrav på 225.000 kroner.

Det er stevnet elleve vitner i saken som vil gå over tre dager i tingretten.