SENTRUM: Mellom 20. og 22. september gjennomførte Fylkesmannen i Troms tilsynsbesøk ved Omsorgstjenesten Sørøya og Omsorgstjenesten Langnes. Tilsynet handlet om kommunen sikret at mennesker over 18 år med funksjonshemning, som bor i egen eid eller leid bolig, får forsvarlige helse- og omsorgstjenester.

Medikamentavvik

– Tromsø kommune sikrer ikke at alle mennesker med utviklingshemming får forsvarlige helsetjenester i hjemmet og tilgang til medisinsk undersøkelse og behandling, konkluderer Fylkesmannen i det første avviket.

Blant annet ble det i en tidsperiode på tre måneder registrert 94 medikamentavvik, og det er dokumentert at det gitt helsehjelp med makt og tvang, uten at det er fattet vedtak om at dette skal gjøres. Videre fremkommer det at brukere ikke har mottatt tjenester over flere lengre perioder, og retningslinjene for legemiddelhåndtering ikke er oppdatert.

Avvik

Også på dokumentasjonssiden peker Fylkesmannen på flere punkter kommunen ikke er god nok på.

– Tromsø kommune sikrer ikke at journalene inneholder relevante og nødvendige opplysninger om helsehjelp, heter det i det andre avviket Fylkesmannen har funnet i sitt tilsyn.

Trond Brattland, konstituert avdelingsdirektør for helse og omsorg i kommunen, sier at kommunen allerede har mye arbeid i gang rundt temaene de får kritikk for.

– Når det gjelder legemiddelhåndtering har vi en ny kvalitetsplan ute på høring som vil ha stor betydning for legemiddelhåndteringen. Dokumentasjon er også noe Fylkesmannen påpeker at ikke er godt nok, og også det er noe vi jobber mye med og noe som står på planen for 2017, sier Brattland.

Han peker på at dokumentasjon er ekstremt viktig både for ansatte og brukere innenfor etaten.

– God dokumentasjon er enormt viktig, og det er en utfordring vi har i hele tjenesten. Vi må bygge opp dokumentasjonssystemene fra bunnen av for å få en hensiktsmessig måte å dokumentere på. God dokumentasjon er enormt viktig både for rettssikkerheten til brukeren og for effektivitet i driften, sier Brattland.

Intervjuet pårørende

– Tromsø kommune har et forbedringspotensial når det gjelder informasjonsflyt og samarbeid mellom tjenesten og pårørende, står det videre notert som en merknad i rapporten.

Dette noteres på bakgrunn av at det blant annet ikke finnes rutine for å systematisk avklare behov og ønske om faste møtetidspunkter med pårørende. Fylkesmannen har intervjuet pårørende som har uttrykt at de ikke har fått informasjon de ønsker og oppfatter som nødvendig.

Brattland erkjenner at kommunen også på det punktet har mye å jobbe med, men understreker at det er viktig å gjennomføre endringer i systemet ordentlig, fremfor å få endringene på plass umiddelbart.

– Brukermedvirkning er ikke så enkelt på systemnivå, og vi har hatt en tendens til å bomme på individnivå, sier Brattland.

Han understreker at brukeren og brukerens behov skal stå i sentrum, og lover at kommunen jobber med å bli bedre på området.

– Som et rent satsingsområde ligger det imidlertid noe lenger fram i tid. Alt Fylkesmannen påpeker er viktig, og vi skulle gjerne gjort alt med en gang. Det er likevel slik at når vi skal ta ordentlig grep og sørge for at satsingen gjennomføres godt og solid, så må man gjøre noe nå og noe senere. Legemiddelhåndtering og dokumentasjon er to helt sentrale områder som vi prioriterer først, sier Brattland.