– Det er splittende, og skaper veldig mye uro og utrygghet både for innbyggerne i nord og for helsepersonell og kommuner, sier Trøen til VG.

Hun er stortingsrepresentant for Høyre og leder helse- og omsorgskomiteen.

Uken før Helse Nord skal bestemme seg om omstridte kutt i sykehustilbudet, har Støre sagt at det kan være riktig å gjøre endringer i sykehusstrukturen.

Det er særlig kutt av akuttkirurgitilbudet i Lofoten og Narvik som vekker harme blant folk og ansatte i nord – og hos Støres regjeringspartner Senterpartiet. Sistnevnte har gitt klar beskjed om at de ikke vil godta kutt i akutt- og fødetilbud.

– Stor uro

Trøen gir regjeringens prosess strykkarakter:

– Det ser ut til at helseministeren har startet en prosess som det ikke engang er støtte for i hennes egen regjering. Det er klart det skaper stor uro. Det er veldig dårlig politisk håndverk.

Trøen erkjenner at det er nødvendig med endringer i et Helse Nord som er preget av mangel på både folk og penger.

– Det er ingen tvil om at det er store utfordringer i Helse Nord med å sikre nok kompetent helsepersonell. Der, som i resten av landet, er det en aldrende befolkning og økende sykdomsbyrde, som kommer til å utfordre oss. Jeg er bekymret for at denne prosessen svekker og ikke styrker Helse Nords muligheter fremover.

UROKRÅKE?: Trøen mener helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skaper uro og usikkerhet i nord. Foto: Heiko Junge / NTB

– Skuffa

Trøens uttalelser faller ikke i god jord hos helseminister Ingvild Kjerkol (Ap):

– Nå ble jeg skuffa over Høyre. Unnlater vi å handle nå, slik Høyre ser ut til å mene, utsetter vi enda mer alvorlige problemer til fremtiden. Det vil være uansvarlig, skriver Kjerkol i en e-post til VG.

Hun påpeker at Helse Nord har et stort antall fristbrudd, lange ventetider, store bemanningsutfordringer og økonomiske problemer.

– For at Nord-Norge skal ha et like godt helsetilbud som resten av landet må klare å ta de vanskelige debattene. Ingen skal miste pasientrettigheter og alle i nord skal fortsatt ha en god akuttberedskap, skriver Kjerkol.

Vil frede

Høyre vil ikke frede dagens sykehusstruktur for evig og alltid, men Trøen sier at strukturen bør ligge fast «i et tiårsperspektiv» fra 2021. I forrige stortingsperiode ble det lagt frem to nasjonale helse- og sykehusplaner i Stortinget, og lagt overordnede rammer for sykehusene, påpeker hun.

– Nå trengs det ro, og tiden for omkamper må være over. Det handler om at helsepersonell skal være trygge på hvor de kan etablere seg og bygge karrierene sine. Det gjelder like mye i nord som andre steder.

Trøen mener at de ansatte må være trygge på hvor de skal jobbe og hva de skal gjøre.

– Vi er nødt til å sørge for at helsepersonell kan føle seg trygge på de oppgavene de skal gjøre og arbeidsstedet de skal ha, så de kan bygge stabile, gode og faglig sterke fagmiljøer. Det er det sykepleiere og annet helsepersonell er opptatt av.

– Høyre så en annen vei

Helseminister Kjerkol mener på sin side at politikerne ikke kan vente ti år til:

– Dette løser seg ikke ved at Høyre bare overser det. Varsellampene i nord har blinket siden 2017, mens Høyre så en annen vei. I Helse Nord har problemene bare vokst seg større, skriver Kjerkol og fortsetter:

– Det er kun en helhetlig løsning som vil sikre innbyggerne i Nord like gode helsetjenester som resten av landet. Derfor er det skuffende at Høyre ikke vil la Helse Nord gjøre en grundig jobb.