Treningen skal styrke Ukrainas evne til å gjenvinne områder som er okkupert av Russland, som har kontroll over store deler av Ukrainas kyst mot Svartehavet.

En stor del av frontlinjen mellom russiske okkupanter og de ukrainske styrkene går langs de store elvene sør og øst i Ukraina.

Ukraina ønsket å lære mer om hvordan de kan utnytte elvene til sin egen fordel, i krigen mot de russiske okkupantene.

– Ukrainerne hadde behov for trening på å gjennomføre raske og skjulte operasjoner med små gummibåter, ved fronten, sier sjefen for Kystjegerkommandoen, kommandørkaptein Sten Richard Larsen, til VG.

– Formålet med landsetting kan være å rekognosere. Men det kan også være væpnede aksjoner og direkte konfrontasjon med fienden, legger han til.

I fem uker trente en gruppe ukrainske offiserer fra Ukrainas marinestyrker sammen med de norske kystjegerne i Nord-Norge.

Sjøforsvaret har nå delt bilder og video med VG fra treningen med de ukrainske marinesoldatene i Norge.

Angrep Krim fra sjøen

Natt til 24. august – Ukrainas uavhengighetsdag – gjennomførte marinesoldater fra Ukraina en operasjon på russisk-okkupert land på Krim.

I ly av natten gikk soldatene i land vest på Krim. Der gjennomførte de en aksjon mot russiske styrker, og etterlot seg det ukrainske flagget, ifølge tekst og bilder publisert av ukrainsk etterretning.

«Fienden led tap av personell og fiendtlig utstyr ble ødelagt», het det videre i uttalelsen.

Ukrainsk etterretning publiserte også en video av angrepet.

Nødvendige ferdigheter

Den symboltunge operasjonen ble hyllet av ukrainere i sosiale medier.

– Jeg vet ikke om det var de samme folkene som vi hadde lært opp, som gjennomførte dette raidet, sier Sten Richard Larsen til VG.

– Men vi har lært dem nødvendige ferdigheter for å kunne gjøre slike operasjoner, sier han.

Institute for Study of War (ISW) rapporterte i etterkant av operasjonen at flere russiske kilder avfeide den som ubetydelig. Men andre fremtredende militærbloggere skal ha uttrykt bekymring for at dette kunne vise sårbarhet i det russiske forsvaret av Krim-halvøya.

Foto: Kystjegerkommandoen / Sjøforsvaret

Lav signatur

Bildene som Sjøforsvaret og Kystjegerkommandoen nå deler med VG, viser hvordan små grupper soldater tar seg raskt fram over vann med gummibåter.

Og hvordan de tar seg i land med lavest mulig signatur: hvordan de skal unngå å bli sett eller hørt idet de går i land for å rekognosere, eller for å gjennomføre angrep eller sabotasjeaksjoner.

Sjefen for kystjegerne forteller at Norge har samarbeidet med tilsvarende avdelinger i Storbritannia og Nederland for å støtte de ukrainske marinesoldatene.

– I den pågående ukrainske motoffensiven trenger Ukraina soldater som er trent for maritime operasjoner. Dette er kompetanse som Kystjegerkommandoen har, og vi er derfor glade for å kunne bidra med det vi kan, sier Larsen.

Foto: Catharina Molland Dale / Sjøforsvaret

Bryr seg ikke

Men aktuell kunnskap om militære operasjoner har gått begge veier gjennom ukene i Norge:

– Ukrainerne har delt mye ny kunnskap med oss, om hvordan man driver høyintensitets-krig i 2023. Det har ført til at vi allerede har oppdatert vårt utdanningsprogram for norske kystjegere, sier Sten Richard Larsen.

– De har formidlet hva som møter Ukrainas militære styrker på slagmarken. Kortversjonen er at Russland ikke bryr seg om krigens regler, sier han.