«Vi kan ikke stå passive og se på at et land som begår grove krigsforbrytelser mot et innesperret folk blir invitert med på en felles feiring av musikk, mangfold og samhold. Vi oppfordrer NRK på det sterkeste til å stå opp for utestengelse av Israel i årets Eurovision», står det blant annet i oppropet som har hele 294 signaturer.

Det er artistene Marte Wulff og Marthe Valle, som også tidligere har kjempet sterkt mot deltagelse i Eurovision dersom Israel er med, som leder an i oppropet.

Også tidligere MGP-vinner Ulrikke Brandstorp har signert. I tillegg til en rekke andre kjente artister som Ramón, Chris Holsten og Julie Bergan.

Vår egen verdensstjerne Aurora Aksnes går rett på sak i sosiale medier og mener Israel må kastes ut av Eurovision.

– Vi vet alle at musikk forener mennesker, det tror også jeg. Men jeg tror også på likhet og å behandle alle likt. Og siden vi holder Russland ansvarlig – ved å ikke inkludere dem i Eurovision – på grunn av deres lovbrudd mot menneskeheten, mener jeg bestemt at vi må sette de samme standardene for Israel. Musikk er kjærlighet, det er fred og det er ikke noe rom for krig. Få Israel ut av Eurovision!

Ane Brun, Silje Nergaard, Erlend Ropstad, Kari Bremnes, Jørn Hoel, Sondre Lerche og Ella Marie Hætta Isaksen er også blant de 294 artistene som har skrevet under på oppropet.

«Når Israels mangel på overholdelse av internasjonal lov og rett ikke får konsekvenser, normaliseres krigsforbrytelser, okkupasjon og blokade. Vi mener at EBU og alle medlemslandene bidrar til denne normaliseringen ved å la Israel delta i årets Eurovision», heter det i oppropet, og videre:

«Foreløpig sier EBU at de ikke vil utestenge Israel fra årets finale i Malmö 2024, slik de gjorde med Russland etter invasjonen av Ukraina i 2022. Dette er selektiv moral og politikk fra en union som påberoper seg å være upolitisk. Som artister og musikere ønsker vi å bruke våre stemmer til å stå opp for våre palestinske medmennesker».

NRKs underholdningsredaktør, Charlo Halvorsen, har forståelse for artistenes frustrasjon.

– Jeg har forståelse for oppropet - men adressaten burde være storting og regjering. Det er der en norsk kulturboikott besluttes, sier Halvorsen til VG.

– Det er veldig lett å forstå fortvilelsen over tragedien som utspiller seg i Gaza og i Midt-Østen nå. Og et engasjement som denne underskriftslisten er vel et resultat av den fortvilelsen og hjelpeløsheten mange føler på. Men det forandrer ikke på det faktum at NRK er en allmennkringkaster med et nyhetsoppdrag som ikke kan gå ut med en egen kulturboikott av et land, fastholder Halvorsen og presiserer at NRK driver uavhengig og kritisk journalistikk på krigføringen i Gaza hver eneste dag og at den «journalistikken bygger på integritet i dekningen».

– Island har nå offentlig uttalt at de vurderer ikke å delta - har NRK endret holdning til dette?

– Den islandske kringkasteren har så vidt jeg kan bedømme samme prinsipielle holdning til dette som NRK. Men vurderer hva de gjør om deres nasjonale vinner trekker seg.

Mener du Israel bør utestenges fra årets Eurovision?

Oppropet kommer samme dag som det er ventet en kjennelse fra Den internasjonale dostolen (ICJ) i Haag på Sør-Afrikas anklage om folkemord fra Israels side i Gaza-krigen.

Tredje og siste delfinale i den norske Melodi Grand Prix-konkurransen arrangeres i morgen.

Lignende opprop har også vært publisert i blant annet Finland, Island og Irland.

Island sa denne uken offentlig at de vil vurdere deltakelsen i Eurovision Song Contest etter sin egen nasjonale finale i februar.