Arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Delta har gått sammen med KS for å jobbe for flere heltidsstillinger i omsorgssektoren.

En av grunnene til dette er å få til bedre likestilling:

– Det finnes nærmest ikke deltidsstillinger i tradisjonelle manneyrker, sier Hanne Marit Bergland, leder i Sykepleierforbundet Troms.

Les også: "Hjort vil til Gaza"

Hun utdyper videre at man med faste heltidsansatte kan få bedre oppfølging av pasienter over tid, og at dette kan bidra til å unngå omsorgssvikt i pleietjenestene.

Heltid for dem som vil

Eva Lockertsen Stenvold, spesialkonsulent i KS, poengterer at organisasjonene ikke ønsker å tvinge folk over i heltidsstillinger.

Les også: "Slipper tvangsflytting til Tønsberg"

– Ikke alle vil ha heltidsjobber, men de som ønsker det bør få det, sier hun.

Marit Sørensen Graff, regionleder i Delta, forteller at arbeidstakerorganisasjonene ofte får forespørsler fra unge som lurer på hvorfor de skal velge å utdanne seg til helsesektoren, når det er så vanskelig å få fast jobb.

Politikernes ansvar

I november arrangerer de et seminar om temaet på The Edge, og de oppfordrer sterkt lokale politikere til å komme.

– I noen tilfeller må du øke grunnbemanningen for å løse problemet. Det må politikerne vedta i kommunestyret, sier Britt Ås, leder i Fagforbundet Troms.

Hun mener dette er god samfunnsøkonomisk politikk, da det fører til mer fornøyde medarbeidere, mindre sykemeldinger og bedre kvalitet i tjenestene.

– Akkurat når du vedtar det, svir det økonomisk, men på sikt er det god kommuneøkonomi, sier Ås.

De fire organisasjonene arrangerte tidligere i år en konferanse på Finnsnes, og Ås forteller om godt oppmøte fra ansatte og ledelse i kommunene, men at politikerne glimret med sitt fravær.

Gode eksempler

På seminaret i november vil organisasjonene i tillegg til å legge fram forskning på området, trekke fram gode eksempler på steder som har fått det til å fungere.

Blant eksemplene er omsorgstjenesten på Sør-Tromsøya, som får gode skussmål for å skreddersy turnuser til heltidsstillinger.

– Skal ansette flest mulig

Kristian Wilsgård, politisk rådgiver for helse og omsorg i byrådet (Frp), forteller at kommunen jobber for flere heltidsansatte.

– Vi har gitt klar beskjed til tjenesten om at der det er mulig, skal de ansette flest mulig heltidsansatte, sier Wilsgård.

Han utdyper at utfordringen ligger i å få tak i nok og riktig type helsepersonell.

Ifølge Wilsgård er det ikke nødvendigvis en god idé å øke grunnbemanningen på generell basis.

– Mange kommuner som har prøvd å øke grunnbemanningen har gått med stort underskudd, sier han.

Videre hevder Wilsgård at det kan være ei god løsning dersom man finner den riktige balansen, men at dette er en svært vanskelig øvelse.

– Er dere interessert i å delta på seminaret?

– Det ser jeg ikke bort fra, det høres interessant ut. Vi er opptatt av å finne de gode løsningene, avslutter han.

RÅDGIVER: Politisk rådgiver for helse og omsorg i byrådet, Kristian Wilsgård. Foto: Åsgeir Johansen