Som en del av Universitetssykehuset Nord-Norges innsparingsplan er det foreslått å legge ned Døgnenheten ved Storsteinnes og/eller Rus- og psykiatriposten ved UNN Åsgård.

Forslaget ble behandlet i onsdagens styremøte ved Universitetssykehuset i Tromsø.

– Styret har vedtatt innstillingen fra direktøren saken. Nå trenger vi flere detaljer rundt det før styret kan ta et standpunkt i februar/mars, sier styreleder Jorhill Andreassen til iTromsø.

Vil redusere sengetall

I innstillingen fra direktør Tor Ingebrigtsen viser han blant annet til at det foreligger eierkrav om omlegging fra døgn- til dagbehandling innen psykisk helsevern for voksne, og at kravet om sterkere vekst innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling på regionalt nivå ikke er spesifikt videreført fra Helse Nord RHF til UNN.

Videre viser han til at det ikke er realvekst av betydning i UNNs budsjett, og ber styret med bakgrunn i dette om at reduksjon av sengetallet i psykisk helsevern for voksne utredes, men forutsetter at eventuelle konkrete forslag om strukturendringer fremmes for godkjenning i styret.

– Signalene er tydelige og de går ut på at man skal gå fra døgnbehandlinger til dagbehandlinger, sier Andreassen.

Bekymret

Saken har skapt reaksjoner blant Tromsøs innbyggere. Tirsdag kveld markerte over hundre mennesker sin motstand mot forslaget i Tromsø sentrum hvor flere appeller ble holdt. På Stortorget stilte de oppmøtte med fakler.

Under styremøtet var også flere brev og uttalelser angående nedleggelsene ført opp på sakslista.

I et brev til Universitetssykehuset Nord-Norge angående faren for nedleggelse av Kløvertun skriver Tromsø-områdets regionråd at de med stor bekymring ser på den foreslåtte reduksjonen.

De peker på at tjenestetilbudet er nødvendig for en pasientgruppe som er sårbar og har behov for tett oppfølging.

Videre uttaler de at det gjelder både for poliklinisk tilbud og døgntilbud. Med en oppfordring om at tilbudet opprettholdes.

Høyt press

Også i et brev fra Helse- og omsorgstjenesten i Balsfjord kommune vedrørende mulig nedleggelse vises det til at mennesker med psykiske lidelser vil miste nærheten til et brukervennlig lavterskeltilbud dersom Døgnenheten på Storsteinnes legges ned.

– I desember 2012 sto vi i samme situasjon som nå. Nedleggelsen falt da på Subakutt Sør, Åsgård UNN. Etter denne nedleggelsen har vi i perioder mottatt flere telefoner enn tidligere fra avdelinger på Åsgård som har hatt pasienter liggende i korridor og i tillegg med oss hatt høyt press for å ivareta de som trenger hjelp, skriver Hildur Jensen, plasstillitsvalgt for Fagforbundet på Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn, i en uttalelse til Helse Nord.

Hun forteller at de i enkelttilfeller har benyttet rom i poliklinikken med tilgang til handikaptoalett i korridor som bad, uten dusj, for å hjelpe.

– Vi bestemmer ikke dato for akutt behov for hjelp, påpeker hun.

Avviser ikke

Hun beskriver at døgnenheten opplever at mennesker i akutt krise kommer uanmeldt til avdelingen, spesielt om natta, og har stort behov for hjelp.

– Vi avviser ikke. Vi finner løsning, enten i avdelingen, eller via legevakt. Her er eksempler på å finne mennesker liggende utenfor hovedinngangen. Ungdom vi ikke har kjennskap til finner veien hit. Pasienter vi kjenner kommer og ofte hit om natta grunnet angst, redsel eller frustrasjon, skriver Jensen videre.

Styreleder Jorhill Andreassen sier UNN-styret vil ta stilling til innspillene som kommer.

– Men må også forholde oss til de rammene som er satt for oss og få hele systemet til å gå rundt. Vi må komme tilbake til saken når vi har fått en utredning, slik at vi har en oversikt over konsekvenser før vi bestemmer noe, avslutter Andreassen.

Jorhill Andreassen, styreleder UNN. Foto: Stian Jakobsen