I dag ble terrorangrepene 22. juli 2011 markert med rosenedleggelse, ett minutts stillhet og allsang av Nordahl Griegs ”Til ungdommen” – ledet av Tove Karoline Knutsen.

– Det er viktig for oss at vi har en markering hvor vi kan samles og være sammen på en dag som denne, sier leder i Tromsø AUF, Iril Gausdal Johansen (19).

– Hvorfor valgte dere å legge ned blomster akkurat klokken 15.26?

– Det var da den første bomben gikk av i regjeringskvartalet. Det er viktig å huske at det ikke bare var Utøya og AUF som ble rammet av terroren den dagen. Man må ikke glemme de andre, svarer hun.

Les også: Viljar (20) var på Utøya for tre år siden: - Noen sår gror ikke

Skaper nye minner

Johansen forteller at det har vært viktig for medlemmene å bearbeide det som skjedde. En av de oppmøtte var selv på Utøya 22. juli. Hun presiserer at de som ikke var der likevel har hatt behov for å markere det som skjedde den dagen.

– Vi var ikke der, men vi levde gjennom det. Hele organisasjonen vår ble svekket den dagen. Vi mistet mange, sier lokallagslederen.

Ifølge Johansen handler markeringen om å minnes det som skjedde og dem de mistet, men samtidig om å gå videre.

– Det handler om å skape nye, positive minner sammen. Derfor har Tromsø AUF invitert de oppmøtte til en felles middag på Egons etter markeringen. Der kan vi snakke sammen, ikke bare om det forferdelige som har skjedd, men veien videre, fremtiden og det positive, forklarer hun.

Lokallagslederen forteller videre at hun selv og flere av de oppmøtte nettopp har kommet hjem fra AUFs sommerleir, og at hun til neste år håper den blir arrangert på Utøya igjen.

– Det er viktig å ta tilbake plassen vår der. Å finne tryggheten, samholdet og alt det positive igjen. Vi var flere som dro ut dit under sommerleiren for å gjøre oss kjent med øya. Der arrangerte vi også en liten minnemarkering, sier hun, og fortsetter:

– Vi sendte opp 69 ballonger til minne om dem som mistet livet på øya.

Les også: Markerer 22. juli sammen

På eget initiativ

Ifølge Johansen, var det ungdomspartiet selv om tok initiativet til gårsdagens arrangement.

– Det er litt dumt at kommunen ikke står for en større minnemarkering. Vi håpet at det skulle arrangeres noe, men dagene gikk og ingenting skjedde. Til slutt begynte medlemmer å etterlyse en markering på sosiale medier, og da bestemte vi oss for å selv ta initiativet.

Les også: - Jeg er fortsatt redd for høye lyder

SAMHOLD: Leder i Tromsø AUF, Iril Gausdal Johansen, forteller at det viktigste ved markeringen er å gi andre muligheten til å komme sammen. Foto: Tom Benjaminsen