For selv om asteroiden passerer forbi oss på trygg avstand, så er den likevel nærmere enn noen asteroide har vært på over 100 år.

-  Det er spesielt, ja. Jeg har i alle fall ikke opplevd noe lignende. Den kommer jo innenfor banene til satellittene som går i bane rundt jorden, sier Steinar Thorvaldsen, i Tromsø astronomiforening.

Store skader

Skjønt, nært og nært: Asteroiden passerer i en avstand på nesten 28.000 kilometer. Men det er nært nok for Thorvaldsen. Sist en asteroide ble så nærgående, var i 1908.

Da gikk det galt.

- Ja, da slo det ned en asteroide i Sibir. Det var en skikkelig stor sak. Det ble registrert mye støv i atmosfæren så langt bort som i Oslo, med røde solnedganger, sier Thorvaldsen.

Denne asteroiden er på 50 meter i diameter og ville gjort stor skade om den traff jorda. Det gjør den altså ikke.

God utsikt

Med litt drahjelp fra været, og godt kikkertutstyr, kan tromsøværinger som skotter mot øst i 21.00-tiden fredag kveld se DA14.

Oppskriften er som følger, ifølge Thorvaldsen:

  • Det må være klart vær

  • Du trenger en prismekikkert eller noe tilsvarende.

  • Du må ha god utsikt mot østhimmelen

Hvis alle disse tre kravene følges, så har Thorvaldsen følgende forklaring på nøyaktig hvordan du best skal få se DA 14 fra Tromsø (se også illustrasjon).

- Man skal finne stjernebildet Løven i 21.00-tiden - nærmere bestemt den bakerste stjernen i stjernebildet. Altså bakfoten på løva. Klokken 21.04 vil asteroiden passere to grader til venstre for bakfoten, sier Thorvaldsen.

Enormt fort

Thorvaldsen understreker at selve asteroiden ikke byr på de store seeropplevelsene.

- Det er litt vanskelig å finne den, og den er liten. Og så glir den fort over himmelen, nærmere bestemt syv kilometer i sekundet. Det er en enorm hastighet, sier Thorvaldsen.

Han håper på godt vær fredag, slik at det skal bli sikt til DA14.

- Værmeldingene for fredagen er lovende. Asteroiden vil være mest synlig mellom 20.50 og 21.30. Så får vi se. Vi bør i utgangspunktet ha gode muligheter til å se den her fra Tromsø, sier Thorvaldsen.

Filmer asteroiden

Astronomiforeningen skal filme begivenheten og en viss Knut-Jørgen Røed-Ødegaard har allerede bestilt en versjon av filmen.

- Vi blir å befinne oss på forskjellige steder for å observere asteroiden, men det blir ikke noe arrangement utover det. Denne gangen må folk planlegge eventuell asteroideobservasjoner selv, sier Thorvaldsen.

foto
SYNLIG FRA TROMSØ: Banen til asteroiden DA14, sett fra Tromsø.
foto
måneformørkelsen måneformørkelsen Foto: Carina Hansen