Tord Willumsen, som er tidligere valgforsker ved UiT, ble overrasket over at Sylvi Listhaug trakk seg som justis- og beredskapsminister i morges.

– Erna har hatt store problemer med å styre Listhaug, og det er nok en lettelse for Høyre å få henne ut av regjeringen, sier han.

Høyre er nok også nervøse over å få Listhaug tilbake i en friere rolle på Stortinget, mener han.

– Sylvi har jo oppført seg ganske fritt allerede, så nøyaktig hvordan en enda friere rolle skal se ut vet jeg ikke, sier han.

– Et voldsomt press

Willumsen sier han er overbevist om at Listhaug gikk frivillig.

– Hun har tatt avgjørelsen selv, men under et voldsomt press.

I går hang avgjørelsen om Listhaugs fremtid på KrFs landsstyremøte. Etter det fire timer lange møtet sa Hareide at KrF kom til å stille seg bak mistillitsforslaget som skulle behandles i Stortinget i dag, med mindre «Erna tok grep».

– KrF slapp å stemme, og dét er de nok glade for. Det er ingen tvil om at det var delte meninger om denne saken i KrF, og selv om de avslutta landsstyremøtet med et vedtak, gjorde de noe som er upopulært i deler av partiet. Listhaug er populær blant en del av Krfs kjernevelgere, og de er nok ikke fornøyde nå, sier Willumsen.

– Et veivalg

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er satt inn som fungerende justis- og beredskapsminister inntil videre. Willumsen mener det er interessant å merke seg at det ikke er statsministeren, men Frp, som har oppgaven med å fylle stolen permanent.

– Erna har selvsagt vetorett og ønsker seg nok en mer moderat justisminister, men det er Siv Jensen som skal velge Listhaugs etterfølger.

Willumsen mener valget vil være av stor betydning.

– Det spørs hvilke velgere de nå vil tekkes. Frp har minst to fløyer, en moderat side i politikere som Ketil Solvik-Olsen, og en mer innvandrerkritisk side med politikere som Per Sandberg og Sylvi Listhaug. Velger de en moderat justisminister, så kan det leses som en åpning mot KrF slik at de unngår å kollidere med dem i saker på Stortinget fremover. Velger de en person fra Listhaug-fløyen i partiet, så vil det være et signal til egne velgere om at de fortsatt er det innvandrerkritiske partiet de har sagt at de er, sier Willum og legger til:

– Det er mye som står på spill nå.