Mandag ettermiddag fikk de frivillige i Dyrebeskyttelsen lov å gå inn i hjelpesenteret ved Prestvannet. Fremdeles har ikke politiet konkludert med hva brannårsaken er, men ifølge nestleder Hege Gausdal Foshaug tyder alt på at brannen er påsatt.

– Jeg har kommet over det verste sjokket nå, men man tenker jo fremdeles veldig mye når man er her.

Det sier Susanne Langvad i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø. Hun står inne i det som en gang var hovedrommet på hjelpesenteret. Bak henne står det som fram til lørdag morgen var kattenes klatrestativ, kurver, senger og matskåler.

foto

Allerede lørdag formiddag var hun sammen med brannvesenet inne i huset for å se de 13 kattene som de hadde boende på senteret for tiden.

– Det var et hjerteskjærende syn. Og selv om brannmennene sa at det var 13 katter som var døde så måtte jeg inn. Jeg måtte telle dem. Jeg måtte se det selv, sier hun.

Døde fort

Kattene ble i helga fraktet til Anicura Dyresykehus. Men merkene etter dem er fremdeles synlige på hjelpesenteret.

Det meste er dekket av et tykt lag med sot. Alle ventilene er kullsvarte og taket buler nedover. Det er tydelig at det har brent kraftig og vært svært varmt i huset.

foto

Og 13 steder er det et katteformede avtrykk.

– Der lå Gråpus, der la Lyra, der var Bonnievale og i gangen lå Samsung.

For de frivillige er det første gangen de får lov til å gå inn på brannåstedet. De er der for å rydde opp i organisasjonens utstyr, og for å se om noe kan reddes. Men når Langvad begynner å fortelle hvor de forskjellige kattene lå, stopper alle opp.

– Brannvesenet sa det kun gikk ti sekunder fra de pustet inn røyken til de døde. Så det har gått fort, og de har forhåpentligvis ikke merket så mye, sier Langvad.

– Det er helt forferdelig tenke på, at noen kan ha tent på og gjort dette mot dem, sier Nina Høwe som jobber som frivillig.

Lite kan reddes

Utenfor samler de frivillige gjenstander. Røyken inne har vært svært giftig, og mange har på seg masker, for å stenge ute den intense brannlukten.

– Det er nok lite som kan reddes eller brukes på nytt. Mye av inventaret var gammelt, men vi trengte det likevel før det nye hjelpesentret er på plass. Aller verst er det kanskje med tingene fra butikken vår, hvor vi solgte en del klær og gjenstander. Det var en viktig inntektskilde for oss, sier Randi Lind som er styremedlem i organisasjonen.

I dag må de frivillige konkludere med at det meste er ubrukelig.

foto

– Det er røykskader på det meste. Alt av tøy må kastes da det er giftig røyk som har satt seg i det, sier Langvad og legger til:

– Men vi har fått mye støtte, og mange har sagt de vil bidra. Jeg kom seneste fra Europris på Langnes nå som vil gi oss mye katteutstyr. Dette setter vi veldig pris på i denne tunge tiden.