Klokken 11.00 står rektoren på scenen og ønsker velkommen til hundrevis av studenter. Anniken Aslaksen fra Tana har første studiedag på universitet i dag og har akkurat funnet faddergruppen sin. Hun bestemte seg for å gå rett fra videregående til universitet hvor hun skal studere tannpleie.

Litt nerver har hun, men faddergruppen skyter inn tips fra alle sider.

– Jeg kjente ingen i fjor da jeg kom, men nå føles det som vi har kjent hverandre hele livet, forteller Kamilla Andersen (22) fra Lakselv og ser på resten av faddergruppa.

Aslaksen forteller at russetiden i Tana ikke var mye å skryte av, så hun har store forventninger til fadderperioden i Tromsø.

– Jeg hadde russetid i Vadsø med snø og regn. Det regner her også, men her er det i det minste 13 grader, forteller hun.

Lysløypa

Men ikke alle fikk med seg åpningsseremonien. Etter å stått der i rundt 15 minutter bestemmer faddergruppen for Ledelse, innovasjon og marked at det er på tide med omvisning av skolen.

De valgte å gå fra åpningsseremonien og fadder Emma Olsen kommer her med sitt første tips til studentene.

– Det er ikke så viktig å høre på det der. Det viktigste er å få et godt oversiktsbilde av skolen, forteller hun.

Fadder Tobias Myrvang viser fram et kart på telefonen sin.

– Last ned Mazemap! Da får man fort oversikt, forteller han.

Det er mange arrangementer i fadderperioden i Tromsø og fadderne i Ledelse, innovasjon og marked vet hvilket arrangement som studentene bør glede seg mest til.

– Lysløypa!, forteller Emma Olsen.

Lysløypa er et arrangement hvor de ulike faddergruppene binder seg sammen og går fra bar til bar. Alle må bestille minst en drink fra hver bar.

NERVER I SPINN: Anniksen Aslaksen er spent på hvordan studietiden blir i Tromsø. Men fadderne på tannpleie har tatt henne godt imot og deler alt fra sosiale tips til studenttips. – Start tidlig med undervisningen! Foto: Ida Sofie Sæter

Olsen kommer selv fra nord og forteller at grunnen til at hun valgte UiT er fordi det ikke er langt hjemmefra. Til studentene som ønsker seg en billig øl, har Olsen full oversikt over hvor de beste plassene er.

– Den billigste ølen får du på Gründer, forteller hun.

Da skyter en av de andre fadderne inn: – Det er ingen som drar dit, utenom på torsdager.

På torsdager er det «vintorsdag» på Gründer hvor man får vina litt billigere.

– De andre dagene er det bedre med Driv og Heidis.

Fadderne kom med mange tips til fadderbarna. Foto: Ida Sofie Sæter

Et mål

20-åringene Maja Hansen, Sofia Hansen og Rebecca Mulumba har sin første dag på universitet. Sofia Hansen valgte et friår etter videregående, som hun brukte i Bali og i Sveits. Nå er friåret over og hun er tilbake i byen. På UiT har hun valgt Ledelse, innovasjon og marked. Drømmen er å bli direktør.

– Tromsø er ikke den beste plassen. Det er en liten by og det er gøyere i storbyene. Men det var enklest å studere her, siden jeg kommer fra Tromsø og kan etablere meg her, sier hun.

Jentene har et mål om å være med på alt i fadderperioden og i tillegg ikke droppe noen av forelesningene.

– Søvn eller ikke går bra. Man er kun ung én gang, sier Maja Hansen som skal studere det samme.

KLARE: Maja Hansen (i midten) har en drøm om å bli politi, men kom ikke inn. Da valgte hun å gå inovasjon, ledelse og marked. – Så får vi se hva som skjer etter det, forteller hun. Foto: Ida Sofie Sæter

Spør!

Med nerver i spinn og møte med nye folk kan samtaleemne fort gå i glemmeboka og man står i stillhet.

En som er god på small talk, og som vet hvordan få praten i gang, er ordfører Gunnar Wilhelmsen. Med hundrevis av samtaler daglig vet han hvordan han slipper den kleine stemminga. Han har også studert på UiT for mange år siden. I studenttiden lærte han seg noe knep, til tross for at han hadde noen fordeler da han startet studietiden. Med et stort nettverk i Tromsø og engasjert i både sport og kultur skulle det ikke mye til.

Ordføreren har noen tips til introverte studenter, som kanskje ikke syns det er så enkelt å prate som ordføreren.

– Fadderuka som kommer nå er kjempeviktig, hiv deg med! Driv er også et fantastisk sted å få seg venner på. Og hvis samtalen dør ut, spør! Folk liker å prate om seg selv.

FADDERE: Fadderene gleder seg til å vise studentene hva byen har å tilby. De forteller at den billigste ølen er på Gründer, men at det er mer liv på Driv og Heidis. FRA VENSTRE: Emma Olsen (22), Tobias Jensen (25), Oskar Gjørnevik (20) og Tobias Myrvang (22). Foto: Ida Sofie Sæter

Lat som du har glemt hvor de er ifra

Rektor på UiT, Dag Rune Olsen, forteller at til tross for at de nye studentene ofte er spente, så kommer det til å gå raskt over.

– Jeg vil råde de nye studentene om å ta mest mulig del i campuslivet, i kollokviegrupper og bruke de andre medstudentene i egen læring. Alle studentene kan være en ressurs.

Og om det blir småkleint i en samtale, har også rektoren noe råd.

– Ja, jeg er jo i sånne situasjoner selv. Det er vanskelig å gi noe tips på det, men det som kan funke er å late som du har glemt litt om hvor de kommer ifra for eksempel. «Hvordan var det med deg igjen?» funker fint, sier rektoren og smiler.

TALE: Rektoren fikk gleden av å ønske velkommen til det nye skoleåret. Foto: Ida Sofie Sæter

– Ikke bli sittende alene

For akkurat ti år siden gikk Sandra Borch ut av universitet etter å ha studert juss. Mandag fikk hun møte fire av jusstudentene som hun ga sine beste tips til.

– Møt opp på forelesningene og seminarene uansett hvor kjedelig det kan være. Særlig på seminarene får du utfordret deg, forteller Borch.

Hun anbefaler også å starte med kollokviegruppene tidlig. Som student var Borch opptatt av å få med seg forelesningene og seminarene, men hun var også sosial.

– Det er viktig å ikke bli sittende alene. Dette er en livlig by, så utnytt den, forteller Borch.

Hun forteller at hun fikk mange nye venner på studiet selv.

– Noen av dem står meg nærmest i dag.

Det verste fra studietiden for Borch var eksamen.

– Det er helt nødvendig å ha, men som student føler du på nervøsitet og er redd for å ikke lykkes.

Borch forteller at i fadderperioden kan det ofte bli litt kleint i starten og at mange har høye skuldre. Det er derfor viktig å delta på de sosiale tingene på kveldstid.

– Bli kjent over ei brus eller ei øl, forteller hun.

PÅ PLASS: Sandra Borch og Gunnar Wilhelmsen følgte nøye med. Begge har selv vært studenter på UiT. – Jeg har bare gode minner fra UiT, forteller Borch. Foto: Ida Sofie Sæter