– Først og fremst ble jeg glad og stolt over å få bli med. Det er mye jeg ikke visste om Eriksen og hans dilemma, og ikke minst behandlingen han fikk etterpå. Det gleder jeg meg til å være med på å belyse, sier Sundquist til VG.

9. april 2024, 84 år etter senkingen av det tyske krigsskipet Blücher, går storfilmen «Blücher» i opptak på Oscarsborg festning i Drøbak. Et av norgeshistoriens mest definerende øyeblikk kommer på kino første halvdel 2025.

– Jeg har vært ute på Oscarsborg og prøvd å forestille meg hvordan det var å stå der i tåken, uten informasjon om hva som befant seg ute på sjøen. Det er veldig sterkt, sier 75-åringen.

BLÜCHER: Det tyske skipet ble senket ved Oscarsborg festning grytidlig den 9. april 1940, etter snarrådig handling av oberst Birger Eriksen. Foto: Arkiv

– Ære eller vanære, liv eller død

«Blücher» vil ta for seg timene før, under og etter senkingen. Den vil ha et særlig fokus på oberst Eriksen, kommandanten ved Oscarsborg festning som beordret ild mot de tyske styrkene da de kom flytende innover Oslofjorden.

– Hovedutfordringen er å formidle dilemmaet han stod i, hans eksistensielle valg - krigshelt eller krigsrett, ære eller vanære, liv eller død, sier skuespilleren.

Sundquist er en av våre mest meritterte skuespillere, med fem Amanda-priser, blant dem Amandakomiteens ærespris i 2020. Skuespilleren har også blitt tildelt Heddas ærespris i 2017, samt vunnet Gullrute for beste hovedrolle og kritikerprisen.

30. oktober kommer også filmen om krigshelten Gunnar Sønsteby. Se klipp fra «Nr. 24» her:

Tenkt på Sundquist i ti år

Det skorter ikke på utmerkelser bak kamera heller. «Rådebank»-regissør Daniel Fahre er utnevnt til kaptein på «Blücher»-prosjektet. «Rådebank» er tidenes mestvinnende dramaserie i Gullrutens historie, samtidig som Fahre vant Amandapris i 2017 for dokumentaren «Marcus & Martinus - Sammen om drømmen».

– Få enkeltmennesker har påvirket landets skjebne under krigen så direkte som Birger Eriksen. Den vanskelige beslutningen om å skyte eller ikke blir et intenst actiondrama, sier Fahre.

Fahre var aldri i tvil om at Sundquist var mannen for jobben.

– Jeg har jobbet med utviklingen av denne filmen i over ti år nå, og har hele tiden sett for meg Bjørn som oberst Eriksen, understreker regissøren.

PRISVINNENDE REGISSØR: «Rådebank»-regissør Daniel Fahre lager storfilmen «Blücher». Foto: Naina Helén Jåma / Naina Helén Jåma, VG

Kjempet for ettermæle sitt

Ifølge en pressemelding vil store deler av filmen foregå rundt natten til 9. april 1940 på Oscarsborg festning i Oslofjorden, hvor Eriksen kun hadde seg selv å rådføre seg med når verdens mektigste krigsmakt gikk til angrep.

I tillegg til dramaet rundt selve invasjonen, vil filmen også følge Eriksens kamp for ettermæle og ære, og mot anklager om inkompetanse og feighet.

– Eriksen tok kanskje norgeshistorien vanskeligste valg: Hvor god er du selv på å ta tøffe valg, Bjørn Sundquist?

– Utsett alt til i morgen, som du kan gjøre i dag. Er det ikke det man sier?, svarer 75-åringen spøkefullt.

– Neida! Det interessante med Eriksen var jo at han ikke visste om valget han tok var godt eller dårlig. Han måtte, under et enormt press, veie ulike hensyn mot hverandre. Han var som en god sjakkspiller, rett og slett.

Eriksen døde 16. juli 1958, 82 år gammel.

Se flere saker fra film- og serieverden på VGTV: