Prisene på de mest nødvendige mat- og drikkevarene har økt mer enn dobbelt så mye som den generelle prisveksten, viser rapporten fra Sifo, som er et institutt for forbruksforskning.

– Vi ser en betydelig prisøkning på forbruksvarer. Kostnadsøkning i referansebudsjettet på «mat og drikke» for eksempelfamilien er 15 prosent fra februar 2022 til februar 2023, sier forsker Marthe Hårvik Austgulen til NRK.

Og prisveksten kommer bare til å fortsette, tror forskere NTB har snakket med.

Matvareprisene vil fortsette å øke i sommer, tror forskere. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Venter kraftig prisøkning

– Jeg tror absolutt på en kraftig prisøkning i juli, sier forsker Alexander Schjøll ved Oslo Met.

– Det kan kanskje høres rart ut, men prisøkningen har vært kunstig lav, spesielt nå i mai. Dagligvarekjedene har holdt tilbake, og nå må de prøve å justere, fortsetter Schjøll.

Han tør ikke spå hvor stor prisøkningen vil bli, men tror den fort kan ende på samme nivå som i februar. Da var prisøkningen lavere enn først antatt. Men pengene sitter gjerne løsere om sommeren, påpeker han.

– I juli er vi i feriemodus, og da er dagligvarekonsumet annerledes. Vi følger ikke like mye med på prisene. Samtidig er folk generelt mer prisbevisste nå, og det vil kunne presse prisene ned igjen, sier Schjøll.

Matvareprisene vil fortsette å øke i sommer, tror forskere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

«Etterslep» hos dagligvarebransjen

Også matforsker Ivar Pettersen i Alo Analyse tror vi vil se et prishopp i sommer.

– Vi må forvente at vi får en markert prisoppgang på matvarer 10. juni, som da gjelder for prisene i mai, sier Pettersen.

I likhet med Schjøll viser Pettersen til at det er et «etterslep» i prisøkningen på mat- og drikkevarer fra i vår som må tas igjen fremover. Grunnen er at prisøkningen i leverandørleddet har vært kraftigere enn prisøkningen for forbruker, forklarer han.

– Prisstigningen i april var uvanlig høy og skyldes at Kiwi gradvis opphevet prislåsen sin. Men justeringen av prisnivået opp mot forbruker ble ikke unnagjort i april, så alt tyder på at vi får en prisøkning også for mai, sier Pettersen.

Prisene kan øke med 5 prosent

Matforskeren tror vi vil se en mer moderat prisøkning i juni, før det kommer et nytt, kraftig hopp i juli. Da skal prisøkningen i årets jordbruksavtale gjennomføres.

– Vi må regne med at vi 10. august får data for juli som viser en ganske høy prisvekst. Det kan faktisk komme opp i over 5 prosent på én måned. Historisk sett er ikke det usannsynlig, sier Pettersen.

Vanligvis pleier prisene å falle igjen i august. Men det er flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke utviklingen, fortsetter han.

– Det er umulig å vite om det blir en ny runde med priskrig i detaljistleddet slik at juli i år blir annerledes enn tidligere. Det er ikke utenkelig at vi får en ny Kiwi-kampanje i juli, sier Pettersen.

Bedring i sikte

Schjøll ved Oslo Met trekker fram tre grunner til at matvareprisene har økt såpass mye den siste tiden:

* Høye energipriser, som gjør det dyrt å produsere og frakte mat.

* Krigen i Ukraina, som presser opp prisene på råvarer.

* Den generelle kostnadsøkningen.

Men det er bedring i sikte, skal vi tro Pettersen. Han påpeker at det internasjonale prisbildet viser et kraftig fall i prisene på grunnleggende matvarer som korn og mais, samt gjødsel og energi som brukes i matproduksjon.

– På mellomlang sikt, kanskje et halvt år, skal prisstigningen på matvarer ned. Men hvor lang tid det tar før det slår ut i markedet, vet jeg ikke, sier han.