Guri Helene Hansen, Toril Konst og Asbjørg Fyhn kommer gående i flokk midt i Storgata i Tromsø. Sammen med fem andre demonstranter, vifter de med skiltene de har laget.

På skiltene står det blant annet slagord slik som «Ned med våpnene» og «Ikke send våpen til Ukraina».

– Vi vil ikke at Norge skal sende våpen til Ukraina. Det kommer ikke til å løse noen problemer, sier kommunistleder Hansen.

– Må bruke kreftene positivt

Ikke alle demonstrantene tilhører kommunistpartiet, noen av dem har tilhørighet i organisasjoner som Antikrigs Initiativet, Nei til Atomvåpen og Internasjonal kvinneliga for fred og frihet.

De er klare i sin tale om hvorfor Norge ikke skal sende våpen til Ukraina:

– Da unngår vi at alle folkene i Ukraina dør ute i krigen, sier Hansen.

Hva mener du da er løsningen?

– Løsningen er forhandlinger, selvfølgelig. Vi mener at en viktig strategi er å argumentere for å vise at væpnet krig ikke fører til noen løsning. Man må bruke kreftene positivt. Å bidra til ødeleggelse av infrastruktur er forferdelig kostbart, svarer hun.

Vil tvinge fram forhandlinger

Hvordan skal man få til forhandlinger?

– Skjønner du ikke at folk dør? Væpnet krig er ikke løsningen, ødeleggelsene er forferdelige og kostbare. Vi vet ikke hvor mange som er drept av både russiske og ukrainske soldater. Det er opprørende at vanlige folk later til å tro at det ikke finnes noen løsning, skyter meddemonstrant Asbjørg Fyhm inn, som mener man kan tvinge partene til forhandlingsbordet.

iTromsø prøver å komme til bunns i hva det er demonstrantene mener med forhandlinger, og hvordan dette skal løses på et realistisk vis, uten å lykkes.

I FULL MARSJ: Demonstrantene gikk nedover Storgata med plakatene. – Vi må stå opp for det vi tror på, forteller Hansen. Foto: Ida Sofie Sæter

– Vi har blitt buet mye på

Hansen forteller at hun synes det er rart at så få kommer bort for å spørre hvorfor de marsjerer gjennom sentrum. Hun undres over at ikke flere engasjerer seg.

– Alle har sine private forklaringer og bortforklaringer på hvorfor de ikke engasjerer seg mer. Men det jeg prøver å få fram er at vi som medmennesker har et ansvar. Kriger er det i verden, det er ikke en unnskyldning, tvert imot. Det er helt uakseptabelt, sier hun.

Reaksjoner har de imidlertid fått.

– Vi har blitt buet mye på når vi går nedover gata. Vi har møtt på flere politikere, som nesten har fått hakeslepp når de ser skiltene, sier Konst.

– Det som pågår nå er et direkte folkemord på ukrainerne som blir sendt i den vanvittige krigen. De blir drept for fote. Om de ikke snart legger ned våpenet så dreper de hele befolkningen, fortsetter hun.

Ukrainere mener demonstrantene tar feil

Albina Mahomedova i Ukrainsk forening i Tromsø, reagerer på demonstrasjonen. Hun forteller at demostrantene ikke vet hvordan forholdene er det krigsherjede hjemlandet hennes.

– Folk som lever under russisk okkupasjon blir utsatt for massehenrettelser, voldtekt og tortur. Hvis Ukraina slutter å kjempe mot den russiske invasjonen, blir dette realiteten for enda flere mennesker i Ukraina, sier hun.

Dette stiller den ukrainske menneskerettighetsjuristen og postdoktoren ved UiT, Gaiane Nuridzhanian, seg bak.

– Vi kan ikke la Russland ta over landet vårt og bare tro at da blir det fred. Dette har vi sett mange ganger i historien ikke funker. Russland respekterer verken inngåtte avtaler eller Ukrainas suverenitet. Det eneste som stoppet Russland fra å okkupere hele Ukraina i 2022 var våpen, sier hun.

– Må kreve at Russland stanser angrepene

Nuridzhanian legger til at hun savner at demonstrantene stiller hardere krav til Russland.

– Det er ikke Ukraina som har bestemt seg for at det skal bli krig. Hvis man faktisk skal demonstrere for fred, bør man kreve at Russland stanser angrepene og drar hjem, sier Nuridzhanian.

IMOT: Ukraniske Albina Mahomedova og Gaiane Nuridzhanian mener at forhandlinger ikke kommer til å løse krigen i Ukraina. Foto: Privat

Mahomedova forteller at konsekvensene kan bli katastrofale om Norge bestemmer seg for å ikke sende våpenhjelp til Ukraina.

– Det er veldig naivt å si at Ukraina ikke skal ha våpen å slåss med. Om vi bare skulle gitt opp, så hadde ukrainere levd under okkupasjon og uten menneskerettigheter. I tillegg hadde enda flere mennesker måttet lide og dø, stemmer Nuridzhanian i.

Hun påpeker at dersom Ukraina skal ha troverdighet i fredsforhandlinger, trenger de våpen. Uten våpenleveranser blir det ikke reelle forhandlinger, da kan Russland diktere sine vilkår.