Parkslirekne er den vanligste i slirekne-familien og blir karakterisert som ett av verdens verste ugress. Monsterugresset legger all annen vekst bokstavelig talt i skyggen, der det får rotfeste, og blir sett på som en av de mest brysomme hageflyktningene.

Vakte begeistring

– Det er flere arter i slireknefamilien, den vanligste er parkslirekne. Den blomstrer ikke her nord og formerer seg derfor ikke gjennom frøspredning. Spredningen skjer via rotutløpere, og når rot og plantedeler kastes som hageavfall på villfyllinger, sier Bo Eide, rådgiver ved klima- og miljøenheten i Tromsø kommune.

LES OGSÅ: Denne planten kan være farligere enn vi tror

Parkslirekne kommer ifølge Det norske hageselskap opprinnelig fra Japan. Da den ble innført til Norge for 100 år siden vakte den begeistring og ble plantet ut i hagene. Hageeierne oppdaget raskt at planten vokste og spredte seg på bekostning av andre planter, og ble derfor fjernet fra hagene.

På mange steder

Den ble imidlertid bare dumpet utenfor hagegjerdet eller i hagekomposten, med de følger det fikk.

– Det er en hagerømling det er veldig vanskelig å bli kvitt på grunn av stort rotsystem. Det skal bare en bitte liten rot til for at den vokser opp igjen. Den tar over områdene den etablerer seg i. Den er uønsket fordi den er så dominerende og finner seg ny mark.

UØNSKET: Til tross for at parkslirekne er en uønsket plante har Tromsø kommunen ingen planer om bekjempe den aktivt. – Skal man bli kvitt den må det grundig gravearbeid til. Rotsystemet er dypt og omfattende, sier Bo Eide. Foto: Kjetil Vik

Ifølge Eide er slirekne foreløpig registrert på rundt 30 steder i Tromsø, men noen grundig kartlegging er ikke gjort.

Som iTromsø skrev i forrige uke har kjempebjørnekjeksen og dens nærmeste slektning tromsøpalmen havnet på EUs liste over arter man ønsker vekk. Tromsø kommune jobber med støtte fra Fylkesmannen for å fjerne tromsøpalmer og kjempebjørnekjeks fra utvalgte områder, med godt resultat.

Kommersiell interesse

Kommunen har imidlertid ingen umiddelbare planer om å ta opp «kampen» mot parkslirekne, men ser gjerne at hageeiere gjør seg kjent med hvilke arter som er de verste hagerømlingene, og hjelper til ved å ikke spre disse i naturen.

– Hageeierne bør ha i bakhodet at den er svartelistet i kategorien «svært høy risiko» og dersom de vil bli kvitt den, må det gjøres grundig.

LES OGSÅ: Mens andre graver opp palmene, dreper Johan dem med kokende vann

Inntil for bare et par år siden var det faktisk mulig å kjøpe slirekne på hagesentre.

– Hagesentre har spilt en stor rolle i spredning av uønskede arter. Det er et paradoks at planteskoler selger arter på svartelista, sier Bo Eide.