14. november i fjor var ventelistene for oppkjøring til førerkortet på hele 51 virkedager. Første ledige time var da 24. januar, og flere tromsøværinger så seg nødt til å ta oppkjøringen på Finnsnes.

Nå er situasjonen hos Tromsø trafikkstasjon en helt annen.

Drastisk nedgang

– Tirsdag denne uken var det fire dagers ventetid i Tromsø. Det har gått drastisk ned, sier Roar Olsen, seksjonsleder for trafikant- og kjøretøyavdelingen ved Tromsø trafikkstasjon.

Han forklarer nedgangen med at trafikkstasjonen blant annet har hentet inn folk fra andre steder i regionen.

– Vi har satt inn ekstra ressurser og tillegg omdisponert ressursene våre for å kunne ta unna ventetiden. Nå er det ingen ventetid verken her eller på Finnsnes, sier han.

Han legger til at flere avbestillinger fra trafikkskolene i byen også har bidratt til flere ledige timer for førerkortprøven.

– Hvorfor det er slik vet jeg ikke, men det kan tyde på at elevene ikke er klare til å ta oppkjøringen og at trafikkskolene derfor avbestiller timene de har bestilt. Da blir det ekstra timer tilgjengelig.

20 virkedager

Olsen forteller at fire dagers ventetid for å ta oppkjøringen er lavt, og at det er lenge siden trafikkstasjonen i Tromsø hadde så korte ventelister.

– Det er 20 virkedager som er vanlig ventetid, så vi har snudd det og kommet oss godt ned. I fjor høst slet vi med ventetiden, og om sommeren lå vi helt på grensen på 20 virkedager. Holder vi oss her vi er nå, så skal vi være fornøyde. Øker vi litt, så er vi fremdeles innenfor kravene, sier Olsen og legger til at ventetiden er lik for alle klasser enten det er tungbil eller førerkort klasse B.

Elevene bruker lengre tid

Avdelingsleder hos Wright Trafikkskole i Tromsø, Sindre Tveråmo, forteller at det kan være flere grunner til at skolene avbestiller bestilte førerprøver.

– Det kan være at elevene tar teorien tidlig og at førerprøven derfor blir bestilt tidlig i opplæringsperioden, men når den nærmer seg er man at det er best å utsette den litt. Dette med fraværsgrensen i skolen gjør også at opplæringsløpet til eleven blir lenger enn før.

Tveråmo har derimot ikke lagt merke til de lave ventelistene Tromsø trafikkstasjon viser til.

– Første dato som er ledig er 14. mars slik vi har funnet ut, så det er ikke slik at det er uendelig av førerprøver å ta av. Litt venting må man regne med, men kjørelærerne har blitt flinkere å kommunisere gjennom Facebook slik at hvis noen avbestiller, så gis det beskjed og andre kan snappe opp de ledige timene slik at Statens vegvesen får fylt hullene sine.