– Russedåp i Bukta. Praktiseres det fortsatt som da jeg var russ med at vi faktisk «døppa» oss i Telegrafbukta?– Hæ? Døppe? Øøøøh, mener du ...?

– Altså dyppe hodet i havet.– Ååååja! Jeg trodde du mente ... nei, glem det. Hehehe. Jeg er litt usikker på hva folk gjør nå, men russefeiringen er blitt mer digitalisert gjennom sosiale medier. Vi er nok blitt mer synligere både på godt og vondt. Det har vært noen saker, men samtidig kan man fronte russen på en god måte også. Da tenker jeg for eksempel på å samle inn russekort og sende til dem som ikke kan være ute for å samle kort. Feiringen skal ikke bare være en pest og en plage for folk.

– Hvilke tanker eller strategi har du lagt som russepresident for Tromsø 2017?– Vi har snakket mye i styret om å fronte russen på en god måte. Vi er i uniform, og da er det enkelte ting man gjør og enkelte ting man ikke gjør. Det handler for min del mest om trivsel for russen og alle i byen. Det gjelder rett og slett å følge de reglene man ellers følger når man ikke er russ.

– En russe-forsker fortalte nettopp på radioen at det er forskjell på russefeiringene avhengig av hvilke landsdel du er i. Hva er de store forskjellene?– I forhold til Oslo er det ikke så mye penger i omløp her. Der nede kan man bruke flere hundre tusener på en russebuss, mens her har vi ikke busser engang. Det har i tillegg vært en ukultur på østlandet med å få «rulleplass» hvor man må gjøre en del ekle saker. Sånn er det heldigvis ikke i Tromsø, og sånn skal det heller ikke bli. Det er mange arrangementer og store treff sørpå, mens her kan vi finne på å treffes med bilene i Finnvikdalen og spille litt musikk.

Les også: Tromsøpolitiet vil ikke være strengere med russen i år

– Som ivrig seer av «Skam» har vi alle fått med oss at jentene der skal bruke 320.000 kroner på en russebuss. Hva er vanlig å bruke penger på i Tromsø under russefeiringen?– Det er mange som bruker 50.000 på anlegg, og bil til 100.000. Men noen bruker mye mindre enn dette. Det er ikke «Skam»- og Oslo-tilstander her. Man ser at russetiden er blitt mer lik den sørpå og folk bruker mye mer penger enn tidligere. Det er kommet flere russelåter, men det er ingen busser til 3-400.000 her. Det var noen som snakket om å ha en buss her, men det har ikke kommet ennå.

– Det har allerede vært skrevet utrolig mye om russelåter rundt om i landet, som går på vold og seksuell utnyttelse av «svake» kvinner. Hvordan stiller du deg til dette?– Det er fryktelig ubehagelig. Spesielt når folk forsvarer det med at «det bare er en spøk» og «man er russ bare en gang». Jeg mener at det gir deg ikke retten til å pisse på noen. Du skal ikke få lov til å være mannssjåvinist av den grunn. Det er veldig ubehagelig når vi er på russefestene og de låtene kommer på. Da har vi måttet gått fram og si at dette ikke er greit, og at vi ikke vil være med på det.

– Det er alltid en debatt på om man bør legge russetiden til etter eksamen. Hadde ikke det vært greiest?– Jeg tror enkelte tar det tyngre enn meg, men jeg tror det blir vanskelig med tanke på tradisjonen at russetiden starter 1. mai. Det blir i alle fall feil å flytte eksamener flere måneder fram.

– Men russefeiring i juni hadde vel vært perfekt med tanke på både temperatur og vær?– For min del kunne vi fint gjort det, men jeg tror ikke mange er enig i dette.

Les også: Advarer jenter mot disse russeknutene: – Direkte livsfarlig

– Men det burde jo vært du som bestemte dette. Er ikke du russepresident? Hvor mye makt har du egentlig?– Min oppgave går mye på å snakke med avisene og si «unnskyld» om russen har gjort noe dumt, eller rose dem når de har gjort noe bra. Det er mye organisatoriske greier å få unna.

– Jeg skjønner du har pratet litt med fjorårets russepresident, Fredrik Mydland. Han fortalte i fjor at om folk ville klage, skulle de bare ringe ham. Gjelder det samme for deg?– Om en russebil står og dunker utenfor huset ditt, skal politiet ha kontaktinformasjon til de forskjellige russebilene. Er det noen som ser noe må de bare ringe politiet. Med tanke på opprydning prøver vi å legge til rette for at det ikke skal ligge igjen noe rot etter russen. Heldigvis er det en russeknute som går på at man skal rydde Bukta etter 1. mai. Hvor mange som blir å ta den er kanskje en annen sak.

– Er du klar for det massive mediekjøret som kan komme om det oppstår en del skandaler?– Det er jeg. Vi håper å unngå dem, men det kan skje, og da skal jeg være klar.

– Det er allmenn kjent at ungdommen drikker mindre. Er russen en slags dinosaur fra fortiden som henger igjen med drikkepress og partyfaktor 17 dager i mai?– Det er alkohol inne i bildet hele tiden. Det kan man ikke nekte for. Men jeg har snakket med flere som ikke skal røre alkohol gjennom russetiden. Enten fordi de ikke har lyst eller ikke føler behovet for det.