Ivar Haugen er daglig leder i Tromsø Safari. Han er positiv til en turistavgift.

– Så lenge avgiften brukes på å bedre forholdene for turistene, så er dette bra. Vi trenger mer og bedre skilting og bedre infrastruktur for turistene. Det er lite tilrettelagt for mottak av turister i byen, verken på flyplassen eller i sentrum. En turistavgift kan vise at man tar reiseliv på alvor i byen, sier han.

LES SAKEN: Kommunen vurderer å innføre turistavgift (for abonnenter)

Leie av kommunal grunn?

Det opprinnelig forslaget kom i forbindelse med at reiselivsselskap bruker det kommunale friluftsområdet på Charlottenlund. Rødts Jens Ingvald Olsen sa tidligere denne uken at økt turisme i kommunens anlegg vil føre til økt slitasje, og at en måte å løse dette på er med en turistavgift selskapene som bruker områdene kan betale, i utgangspunktet valgfritt. Det stusser Haugen på.

– Det er veldig stor forskjell på en tursitavgift for å bedre situasjonen for turistene, og å måtte betale «leie» av offentlige områder til kommunen for å bruke Charlottenlund.

Haugen forteller at turistagift er kjent andre plasser i verden

– Tar du med deg kona til Amsterdam, så betaler man en avgift på overnattingsstedet, og skatten går da til å bedre forholdene for turistene. Jeg synes er sånn modell er mer spennende. Vi har allerede en frivillig avgift vi betaler til Visit Tromsø. Den synes jeg gjerne kan økes, om ikke dobles. Så en slik «frivillig» avgift som er foreslått her eksisterer allerede, sier han.

– Starter i feil ende

Likevel mener han kommunen går uheldig fram.

– Jeg synes vi bør diskutere hva en slik avgift bør gå til, før vi diskuterer om den skal innføres. Her har man nok startet litt i feil ende, sier han.

Også Knut Schreuder, daglig leder i reiselivsfirmaet Farout, er åpen for forslaget.

– Dette er jeg ikke negativ til. Vi driver mye med cruiseturisme, og havneområdet hvor cruiseskipene legger til i Breivika trenger en oppgradering. Hvis vi har en garanti om at en slik avgift ikke går ned i kommunesluket, men til konkrete tiltak for reiselivet og turister, så er jeg positiv til en frivillig ordring.

– Samtidig så er prisnivået i Tromsø allerede ganske høyt for en del turister, så det er også noe ha med seg. Vi ville nok bidratt med å betale en frivillig avgift, om det ble utformet på en fornuftig måte som gagner turistene, sier Schreuder.