GYLLENBORG: På et grupperom bak klasserommet samler barna seg ivrig rundt esken av piping og klukkelyder.

– Vi skal ha om husdyr i 1. klasse nå. Siden jeg har høns hjemme synes jeg det var en god ide å ta med ei på skolen, sier kontaktlærer for 1 Beta, Sølvi Brun Gullhav.

Nærhet til dyr

– Dette er en byskole og det er viktig at ungene får litt nærhet til dyr, og nå får de være med å holde og mate dem. Flere har delt litt av matpakken sin med høna. Den er så og si altetende og det synes de er gøy, sier Gullhav.

Hun legger til at det er spennende å komme på jobb om morgenen og se om det har kommet kyllinger.

- Lukter bondegård

–Det er gøy. De er ganske små, og de piper mye. Vi får stryke og kose med dem og det er litt morsommere på skolen nå som de er her, sier Magnus Bugge (6).

Men guttene er enige om at de nyanskaffede husdyrene bæsjer litt for mye.

”TV-lysegule”

– Jeg synes det har gått veldig bra. Ungene har vært så dyktige. Vi har snakket om det på forhånd at høna trenger ro når hun ligger på eggene. Vi satser på at vi kan ha de her til det blir sommerferie, sier kontaktlærer Gullhav.

Hun forklarer at når kyllingene blir større og begynner å springe rundt, vil de bli flyttet over i en større eske som barna har ordnet og malt til dem.

– Målet er at ungene skal lære. Det er viktig å vite at ikke alle kyllinger er lysegule. Det er bra for dem å se at det er et større mangfold og ikke bare disse TV-lysegule påskekyllingene.

Det som sjokkerte ungene mest er at hanen er far til alle kyllingene.

Det er ikke hver dag Vilde Hjembo (6) og Åshild Anie Kavli (7) får kose med kyllinger i skoletida. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
Har fått egen Gyllenborg-høne på skolen som har begynt å få kyllinger. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
hønemor holder et våkent øye med de nyklekkede. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
Joseph Lopez Peonce (6) og Andreas Holmang (7) synes det er greit å holde kyllingene så lenge de ikke bæsjer på dem. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen
Nysgjerrig: ”Popsi” benytter anledningen til å utforske når hun først er ute av esken, til stor begeistring for Andreas Holmang (7) og Magnus Bugge (6) i 1. klasse ved Gyllenborg skole. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen