I forslaget til statsbudsjettet for 2016 har regjeringen foreslått en økning i momssatsen på kinobilletter fra åtte prosent til ti prosent. Administrerende direktør i Aurora kino IKS, Geir Martin Jensen, forteller at de har regnet ut tallene og kommet fram til at det betyr en avgiftsøkning på 750.000 kroner.

Les også: Slik blir kinohøsten.

Betydelig utgiftsøkning

Jensen forteller at avgiftsøkningen kommer i tillegg til regjeringens filmmelding, som legger opp til at den lovpålagte avgiften som norske kinoer betaler til Norsk kino- og filmfond nå skal gå rett i statskassa og til såkalte plattformnøytrale tiltak. Aurora kino betaler nå omtrent 850.000 i året i avgift, og avgiften har i sin helhet gått til tiltak for kino- og videobransjen.

– Mange kinoer har uttrykt frustrasjon angående filmmeldingen. Organisasjonen Film & Kino vil trolig bli nedlagt eller betydelig svekket, og det har mye å si for vår del og ikke minst mindre kinoer. Det er mildt sagt surt hvis pengene vi betaler skal gå til å finansiere film på konkurrerende plattformer, sier Jensen.

Les også: Under 18? se hva kulturbyen Tromsø har å by på.

Prisøkning

Når det gjelder statsbudsjettet forteller Jensen at de dessverre regner med at momsøkningen vil bli en realitet.

– Hvis vi ikke gjør noe med våre priser betyr det at 750.000 kroner av vår inntekt må sendes av gårde. Det er ikke slik at vi kan legge på to kroner i prisene våre og havne der vi var. Hadde det vært slik ville vi gjort det. Men pengene må hentes inn på et vis, og sannsynligvis må det reflekteres i prisene våre, sier Jensen.

Les også: Elleville kino-historier.

Ingen konkret plan

Det er under en uke siden statsbudsjettet ble lagt fram, og Aurora kino har ennå ikke rukket å lage en konkret plan for fremtiden.

– Vi må se på hvordan avgiftene kan dekkes. De siste årene har vi hatt stabile tall, men hvis vi hadde hatt 750.000 kroner i utgifter i fjor ville vi havnet på et negativt resultat. Det er en betydelig terskel vi må løse, sier Jensen.

Han tror dog ikke at folk vil slutte å gå på kino ved en eventuell prisøkning på billettene.

– Om vi har attraktive nok filmer, vil folk fortsette å gå på kino. Kinobesøket har vært såpass stabilt i mange år. Men om det blir noen prosent færre som slutter å gå på kino fordi det er for dyrt vil det helt klart merkes, sier Geir Martin Jensen.